Radikal research eller research för eliten?

Självbild är det första jag tänker på när jag läser om researchgruppen i Dagens Samhälle http://www.dagenssamhalle.se/nyhet/granskare-som-inte-tal-en-granskning-14461

Vad är det egentligen de kämpar emot eller för? Det de säger sig stå för är ju den linje som de etablerade partierna och media redan driver, t.ex. migrationspolitiken eller till alldeles nyligen försvarspolitiken. Visst de vill ha mer respektive mindre av den linje som redan förs eller har förts. De är alltså snarare en del av maktens förlängda åsikt och linje. Lite extra opportuna och lite extra radikala. Helt klart med en bakgrund i våldsbejakande vänsterautonoma rörelser som enligt Säpo är värre än deras våldsvänner i vit makt rörelsen. Deras samverkan med Expressen och Aftonbladet är följdriktig och egentligen inte särskilt vare sig överraskande eller spännande. Tala om vem du umgås med och vi kan tala om vem du är säger ett gammalt ordspråk. Jo det finns nog en del sanning i det. Researchgruppen själva tillämpar den principen.

Researchgruppen en del av en inympad åsiktselit. Inte särskilt radikalt, inte särskilt banbrytande och framförallt inget för den vanlige knegaren som vill få till en schysst vardag där plikt och ansvar är den dagliga uppgiften.

Nytta, radikal nytta, skulle de däremot göra om de granskade arbetstagares villkor i det globaliserade Sverige, no go zones med en brutaliserad vardag som omöjliggör trygghet och arbete för knegare i dessa områden, en sönderfallande välfärdsstat etc. Men det kräver mer än att kartlägga ett antal individer som i allt väsentligt saknar makt. Åtminstone är deras offer inte i närheten av deras egen makt. Radikala? Knappast. Radikala slår inte på arbetarklassen, utan verkar för att genom uthålligt adaptivt precist reformerande förbättra människors villkor i vardagen. Tråkigt, träigt och tålamodsprövande. Men nödvändigt.

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Democracy and Human Rights. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Radikal research eller research för eliten?

  1. Pingback: Söndagsläsning | | birgitta-markinhuhta.net

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s