Rätt trött på det kränkta Mellanöstern…men det finns orsaker till kränkthetsdiskursen

Ett till land i Mellanöstern som känner sig kränkt. Just kränkthet verkar vara en egen mantradiskurs. Varje kritisk hållning uppfattas och responderas på som en kränkning. 

I samhällen som är uppbyggda utifrån den heta klangemenskapen och inte den ljumma frihetliga välfärdsstaten så är förstås kränkthet och reaktionen på upplevd kränkthet en ersättning för avsaknaden av en objektiv kyligt uthållig och precis rättsstat och en levererande välfärdsstat.

I en klanmiljö där rättsskipningen utgår från traditionen, sharian och klanens intressen är varje obesvarad kränkning ett långsiktigt hot mot klanens och individens överlevnad. Att kränktheten är ett reellt begrepp och företeelse i klantraditioner är inte särskilt svårt att förstå. Att sätta sig i respekt genom att omedelbart respondera på en upplevd kränkning är helt enkelt en fråga om överlevnad. Här möts två olika kulturer och samhällssystem.

De skulle ju också kunna vända på det och snarare se det som ett möte mellan två jämbördiga parter som rensar luften. Men det kräver förstås att man klarar att bemöta kritik i sak istället för att vifta med kränkthetsdiskursen. En kränkthetsfilosofi som vi börjat tröttna på och som vi faktiskt inte längre köper. 

Vi talar här om några av världens rikaste och mäktigaste länder med utbredd rasism, politisk-religiös fundamentalism och ett medeltida förtryck av fria människor. Börja med att hantera de riktiga kränkningarna, de av ert eget folk. 

Avstå därefter från den långtgående entrismen och finansieringen av er religiös-politiska fundamentalism och intolerans och rasism i Europa.

Läs mer:

Även Djibouti är kränkt!

http://www.svt.se/nyheter/annu-ett-land-fordomer-wallstrom-sager-att-hon-pekar-ut-muslimer

Det eviga tjatet

http://arbetaren.se/artiklar/det-eviga-tjatet

Debatten om Saudi har saknat nyanser

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/debatten-om-saudi-har-saknat-nyanser_4419717.svd

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Defence- and Securitypolicy, Democracy and Human Rights, Preventing and Countering Terrorism, Preventing and Countering Violent Extremism, Social Unrest/Disorder. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s