Rätt trött på det kränkta Mellanöstern…men det finns orsaker till kränkthetsdiskursen

Ett till land i Mellanöstern som känner sig kränkt. Just kränkthet verkar vara en egen mantradiskurs. Varje kritisk hållning uppfattas och responderas på som en kränkning. 

I samhällen som är uppbyggda utifrån den heta klangemenskapen och inte den ljumma frihetliga välfärdsstaten så är förstås kränkthet och reaktionen på upplevd kränkthet en ersättning för avsaknaden av en objektiv kyligt uthållig och precis rättsstat och en levererande välfärdsstat.

I en klanmiljö där rättsskipningen utgår från traditionen, sharian och klanens intressen är varje obesvarad kränkning ett långsiktigt hot mot klanens och individens överlevnad. Att kränktheten är ett reellt begrepp och företeelse i klantraditioner är inte särskilt svårt att förstå. Att sätta sig i respekt genom att omedelbart respondera på en upplevd kränkning är helt enkelt en fråga om överlevnad. Här möts två olika kulturer och samhällssystem.

De skulle ju också kunna vända på det och snarare se det som ett möte mellan två jämbördiga parter som rensar luften. Men det kräver förstås att man klarar att bemöta kritik i sak istället för att vifta med kränkthetsdiskursen. En kränkthetsfilosofi som vi börjat tröttna på och som vi faktiskt inte längre köper. 

Vi talar här om några av världens rikaste och mäktigaste länder med utbredd rasism, politisk-religiös fundamentalism och ett medeltida förtryck av fria människor. Börja med att hantera de riktiga kränkningarna, de av ert eget folk. 

Avstå därefter från den långtgående entrismen och finansieringen av er religiös-politiska fundamentalism och intolerans och rasism i Europa.

Läs mer:

Även Djibouti är kränkt!

http://www.svt.se/nyheter/annu-ett-land-fordomer-wallstrom-sager-att-hon-pekar-ut-muslimer

Det eviga tjatet

http://arbetaren.se/artiklar/det-eviga-tjatet

Debatten om Saudi har saknat nyanser

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/debatten-om-saudi-har-saknat-nyanser_4419717.svd

Advertisements

About Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
This entry was posted in Defence- and Securitypolicy, Democracy and Human Rights, Preventing and Countering Terrorism, Preventing and Countering Violent Extremism, Social Unrest/Disorder. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s