En försvarsministermas som nog tänker demokratismart!?

Gamla erfarna klipska riksdagsrävar och hårt prövade erfarna gamla kommunalråd brukar bli riktigt bra statsråd. Försvarsministern är ett ypperligt bevis på detta. Senast uppvisat i kvällens presskonferens om Saudiavtalen! 

Notera avtalen i pluralis. Fokuset i det offentliga samtalet har hela tiden handlar om Memorandum of Understanding vilken är ytterst begränsad i sak. Vapenexporten berörs inte och den civila exporten kan fortsätta att expandera framöver. 

1. ”Anledningen till att Sverige inte kommer att förlänga sitt militära samarbetsavtal med Saudiarabien är enligt Sveriges försvarsmnister att det helt enkelt inte finns något större samarbete.

– Det militära samarbetet pågår i praktiken inte. Våra myndigheter har inga projekt ihop med myndigheter i Saudiarabien. Det vi har är en öppen inbjudan att delta i medicinsk utbildning och genusutbildning, men där har man från den saudiska sidan inte visat något intresse. Så i dag pågår ingen verksamhet.”

2. ”När det gäller exporten regleras den i en annan lagstiftning. MOU:t* är inte kopplat till exporten…”

Det är något speciellt med masar och kullor!

Intelligent kritik och verkansfull handel

Nästa fråga borde väl egentligen vara hur vi på ett intelligent och genomtänkt sätt kan bidra till såväl verkningsfull kritik mot Saudi samtidigt som vi utvecklar ett handelsutbyte kring produkter som kan bidra till ökad demokratisering och exponering av de mänskliga rättigheterna.

Exportsektorer som kan vara demokrati- och MR-smarta

Tekniker inom tele, ledningssystem, media etc. är exempel på sådan export som rätt utformad kan vara etiskt och ekonomiskt gynnsam. Men den kan även bidra till det motsatta. Byggsektorn, trävaror samt kraft- och elektricitetsektorn är andra exempel på sektorer där det finns mycket stora affärsmöjligheter för Sverige. Sektorer som kan – beroende på inriktning och innehåll – ges en demokratismart utformning. 

Även försvarsexporten kan ses som demokratismart relativt den alternativa utveckling som skulle kunna ske i ett svagare destabiliserat Saudi där t.o.m. ännu mer fundamentalistiska extrema salafistiska krafter tar över makten och utövar ett internt och externt terrorvälde likt IS i Syrien och Irak. Den demokratiska oppositionen i Saudi är i princip obefintlig och en s.k. arabisk vår skulle sannolikt enbart gynna dessa de mest extrema krafterna samt ett koppel av länder som t.ex. Iran, Syrien m.fl.

Alltid dialog med alla men inte stöd till alla – agera demokrati- och MR-smart

Principen bör vara att vi alltid för dialog med alla, men att vi inte stödjer alla. Att föra dialog med de vi tycker hjärtligt illa om är prövande men det måste göras. Om inte annat för att hålla koll på vad de gör, hur de resonerar, vilka deras mål och metoder är, hur temperaturen ligger just nu osv. Men samarbeten det är en annan sak. Där krävs en genomtänkt påverkansstrategi. Vilken export kan gynna våra mål, tex värderingsmål!?

Saudi och Iran, inblandade som lobbyister i den här historien, är båda avskyvärda regimer. Avskyvärda på alla sätt och vis. Att föra dialog och att nå överenskommelser med sådana regimer är oerhört komplext och komplicerat. Det måste göras. Men det ska göras demokrati- och MR-smart.

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Defence- and Securitypolicy. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till En försvarsministermas som nog tänker demokratismart!?

  1. Klas Bengtsson skriver:

    ”Nästa fråga borde väl egentligen vara hur vi på ett intelligent och genomtänkt sätt kan bidra till såväl verkningsfull kritik mot Saudi samtidigt som vi utvecklar ett handelsutbyte kring produkter som kan bidra till ökad demokratisering och exponering av de mänskliga rättigheterna.” Ja, ett förslag kan vara att byta utrikesminister till någon som kan framföra ett budskap som möjliggör en dialog och inte ett som resulterar i en käftsmäll och en stängd dörr. Tysklands ekonomiminister Gabriel BAD kung Salman om en mänsklig och värdig behandling av Badawi (enl SvD). När kungen replikerade att rättsväsendet var oberoende och att han inte kunde påverka det svarade Gabriel: som statsöverhuvud har man alltid möjlighet att låta nåd gå före rätt. Att Wallströms karakteristik av Saudis sharialagar och rättstillämpning som medeltida är iofs sant. Men det är något som vi redan vet och som inte måste skrivas saudierna på näsan offentligt. Det är skillnaden mellan Sveriges utrikespolitiska plakatpolitik i Wallströms feministiska variant och Tysklands utrikespolitiska realpolitik. Vilken som är effektivast för ”saken” är uppenbart. Men tydligen värderar regeringen att till epitetet den humanitära stormakten Sverige addera epitet den moraliska stormakten Sverige högre än att kunna föra civiliserade samtal med de vi vill påverka. Visserligen är försvarsministern en realpolitiker, men vad hjälper det när han tillsammans med den fd vapentillverkande statsministern varken rår på miljöpartiet eller socialdemokratiska plakatpolitiker och opinionsbildare. Till saken hör att Tyskland samtidigt som de förhandlar om nya vapenleveranser också förbjuder vissa typer av leveranser. Så kan man göra om man kan samtala. Debatten mellan Anders Lindberg, AB, och PM Nilsson, DI, i gårdagens Aktuellt var en övertydlig illustration av skillnaderna. För att travestera den finländske poeten Clas Anderssons diktsamling: det är inte lätt att vara socialdemokrat i dessa tider….

    • brixski skriver:

      Kloka synpunkter och reflektioner Klas. Det är komplext med minoritetskoalitioner. Men ett rimligt krav är att samordningen fungerar. Inte friktionsfritt. Tvärtom. Det är där friktionen skall ske och lösas ut. Det förutsätter dock professionalitet i form av sakkompetens och erfarenhet. De politiska staberna i RK har dock över tiden mer kommit att bli en träningsanstalt för de yngsta – entusiastiska – men gediget oerfarna besittandes alltför mycket målkåthet och ideologisk renlärighet. De behövs också, men de behöver ledas av erfarna luttrade politiska chefer. Sådan erfarenhet som gör att man inte målar in sig i hörn som man ändå måste klafsa ut från. Det som finns att säga i denna fråga räcker till en hyfsat omfattande bok…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s