Policyprofessionellas flipperspel i demokratin!

De ”policyprofessionella” är ett begrepp som myntas i en treårig studie som publiceras under våren. Den handlar om den nya svenska makthavarklass som växer utanför partipolitiken. ”Makt utan mandat: De policyprofessionella i svensk politik”, har gjorts av Stefan Svallfors, Bo Rothstein och Christina Garsten på Institutet för framtidsstudier. 

Denna kartläggning av de policyprofessionella – de som är anställda för att bedriva politik, på pr-byråer, som utredare på fackförbund, tankesmedjor och intresseorganisationer eller som politiskt sakkunniga på regeringskansliet – visar att det är fler än någonsin som bedriver politik. De håller sig utanför partierna men de utövar stark påverkan på vårt demokratiska system, vårt samhälle. 

Det är som ett flipperspel där dessa individer studsar mellan regering/riksdag/partier, mediabyråer och pappersmedia/tidningarnas ledarredaktioner. Alltid under radarn – glaset – och alltid med något nytt utspel som ger medial uppmärksamhet under kort tid och alltför sällan med syfte att åstadkomma några bestående resultat av nytta för oss väljare, invånare , medborgare och skattebetalare. 

De är inte politiskt ansvariga och de fullgör inte ett journalistiskt granskningsuppdrag men de är duktiga på berättelser och bildsättning. Återstår fyra frågor:

– Vem sköter de första två uppgifterna…?

– Vem granskar de policyprofessionella?

– Hur hade vårt samhälle fungerat utan de policyprofessionella?

– Hur skall politiken återfå transparens, legitimitet och effekt när den är helt beroende av de policyprofessionellas bildsättningar och berättelser?

Människan kan inte allena leva på bilder! Det krävs även politisk reformism och konkret leverans av nyttigheter i ett samhälle. Skol- och utbildningspolitiken, försvarspolitiken, migrations- och integrationspolitiken och bostadspolitiken är några exempel på politikområden som i realiteten krackelerar och havererar samtidigt som de policyprofessionella ägnar avsevärd tid åt att producera berättelser och bildsättningar som inte alls adresserar dessa utmaningar och i många fall för många människor i vardagen ytterst konkreta problem.

Läs mer

Dags attt granska de policyprofessionella – Malena Rydell

http://www.dn.se/arkiv/kultur/malena-rydell-det-ar-dags-att-borja-granska-de-policyprofessionella

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Democracy and Human Rights. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s