Ta tillbaka ytorna från extremisterna!

”Han tycker att det svenska ointresset kring islamistisk extremism och den debatt som förs i Sverige kring unga muslimer som förhärligar IS och dess terrordåd i Syrien är ”fullständigt barrock”:

– Det som förvånar är att man från politiskt håll inte sett vad som sker. Det finns en aktivistisk agenda som går ut på att tona ner extremism och relativisera islamistiskt våld. Flera muslimska organisationer vägrar ta avstånd från IS.

– Debatten är helt verklighetsfrämmande. Den har dock blivit bättre på senare tid när det blivit så uppenbart att IS står för vidriga och helt orättfärdiga våldsmetoder.”

(dr Magnus Ranstorp)

Låt oss vara ännu tydligare än dr Ranstorp. Det är inte bara märkligt det är rakt av oansvarigt och oanständigt. Brist på ledarskap, mod och empati.

 Byt ut orden IS och islamistiskt våld mot orden nazist och nazism eller fascist och fascism. 

– Skulle media, politik och civila samhället fortfarande skruva på sig och blunda för verkligheten? 

– Skulle samhället fortsätta att finansiera och bejaka de organisationer som driver på den sociokulturella polariseringen mellan människor? 

Sannolikt inte. Det här är allvar. Det här inte några i största allmänhet vilsegångna ungdomar i socioekonomisk nöd. Det här är unga vuxna från alla möjliga bakgrunder men med några gemensamma berättelser med sig. 

En religiös-politisk fundamentalistisk bildsättning  byggd på återberättade orättvisor och i bland självupplevda orättvisor och/eller tillkortakommanden. 

Det här är problem som inte åtgärdas med några feel-goodkampanjer. Det här är bildsättningar som har inympats i över fyrtio år. De sitter starkt, de är närvarande och de har en avgörande betydelse.

Jag har tidigare skrivit om behovet av uthålliga adaptiva precisa insatser. Insatser där hela samhället deltar och som tar sin utgångspunkt i lokalsamhället. Ett lokalsamhälle där kommunala lokala myndigheter, statliga myndigheter, näringsliv, civila samhället m.fl. tar tillbaka den fysiska men också den värderingsmässiga yta som har förlorats sedan lång tid och som nu fortsätter att förloras allt fortare. 

De så kallade no go zones är enbart ett symptom på ett allvarligt och utbrett problem som hotar såväl individers mänskliga rättigheter som funktionssättet hos vår gemensamma demokrati. Det är allvar nu. 

Förslag till åtgärder finns. Men de går bortom feel-goodinsatser och kvartalspolitik. De kräver uthållighet i tio till trettio år. De går inte att göra tillfälliga politiska utspelsvinster på. Men de ger verkan i målet.

De börjar med att politiken tar det offentliga samtalet samt slutar att finansiera de organisationer som på olika vis gynnar extremisternas bildsättning och berättelser syftandes till hat, rasifieringsrasism, polarisering, enklavisering, dubbla rättsstandarder etc. 

Det finns en sheriff i stan och det ska vara vårt gemensamma samhälle med dess demokratiskt valda representanter och samhällets utvalda objektiva oberoende tjänstemän som följer av Riksdagen beslutad lag. Alternativet och dess konsekvenser ser vi nu. Någon som är nöjd!?

Läs mer

Sverige blundar för verkligheten – dr Ranstorp

http://www.sydsvenskan.se/sverige/terrordebatten-i-sverige-blundar-for-verkligheten/

Nationell samordning bortom charader…

https://brixski.wordpress.com/2015/02/16/nationell-samordning-bortom-poserande-charader-och-skadespel/

Fem punkter som gör samhället robust mot terror

http://www.dagenssamhalle.se/debatt/fem-punkter-som-goer-samhaellet-robust-mot-terror-13270 

En handlingsplan mot resande stridande

https://brixski.wordpress.com/2015/01/11/forslag-till-handlingsplan-mot-resande-stridande/ 


Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Defence- and Securitypolicy. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s