Suveränitet och integritet är inget man ber om! Det tar man. Rakt av.

Lansen och Viggen! Svenska kvalitetsprodukter som var i det ena fallet vacker och kraftfull och i det andra fallet kraftfull un masse! Lansen hade sina fläckar men det mesta är i dag förlåtet. Viggen var i det närmaste perfekt. Maskiner helt enkelt. Maskiner som var den reella grunden för vårt oberoende som stat.

Diplomati spelade sin roll javisst, men det var tänderna som gjorde vårt case. Världens fjärde största och starkaste flygvapen! Klart det ger en viss cred. Det och vårt nära samarbete med US och UK. Fem operations- och genomförandeplaner avgjorde saken. Alla visste var vi hörde hemma. I dag hör vi fortfarande hemma där, men vi har små gaddar och lite cred. 

Vi är grymt kompetenta på underrättelser, ubåtar, stridsflyg, specialförband men vi saknar volymen, systemhelheten och uthålligheten. Suveränitet och integritet är inget man ber om. Det tar man. Rakt av. Hårt? Javisst. Intressepolitik är hård. Vår omvärld är hård. Det är vi som har mjuknat efterhand eftersom vi inte har prövats i friktion… 

Fel, vi har prövats i nutid under friktion i Afghanistan, Kongo m.fl. missioner. Men vi prövades även under kalla kriget. Över 600 av våra stridspiloter omkom i tjänst för Sverige.

Har erfarenheterna blivit en del av vårt kollektiva medvetande? Nej. Varför? Kanske därför att vi tror att försvar behöver bara de där andra. De där långt därborta. Långt långt långt därborta… 

Så långt borta att det kallas Estland, Lettland och Finland. Några minuters effektiv flygtid från det som borde vara vårt gemensamma skalskydd. 

Läs mer

Försvarsbeslut 1968 – 

https://brixski.wordpress.com/2014/01/10/forsvarsbeslut-att-agera-eller-reagera-i-forsvarspolitiken/

Försvarsbeslut 1936 -1948

https://brixski.wordpress.com/2013/12/26/en-tidlos-historia-om-suveranitet/

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Defence- and Securitypolicy. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Suveränitet och integritet är inget man ber om! Det tar man. Rakt av.

  1. Nilsson skriver:

    Sverige har inte speciellt kompetenta militärer eller högklassiga stridsflyg, våra ubåtar är halvgamla och saknar spets. Våra soldater funkar bra i grupp och kompani, från bataljon och uppåt kan inte den svenska armén slåss. Brigader har vi bara på papper, artilleri existerar inte och flygplanen kan inte spridas och saknar Lv skydd, samma sak med flottan.
    Att hylla det lilla grönklädda skämtet är bara kontraproduktivt, svensk militär och vår frihet har ingenting med varandra att göra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s