Rasism och fascism kommer för långt tid finnas med i vår bild av Sverige

Rättsstatens kännetecken! Den uthålliga processen att år efter år söka efter och samla bevis för att – ibland efter ett helt liv – åtala den som begått krigsförbrytelser, folkmord och brott mot mänskligheten.

På en film som en av deltagarna i inbördeskriget Syrien lagt upp på sin facebooksida framgår hur vederbörande grovt misshandlar en krigsfånge. Nu riskerar krigsförbrytaren, bosatt i Stockholmsområdet, sex års fängelse för folkrättsbrott.

I Sverige kommer vi nu under oöverskådlig tid få se allt fler sådana åtal bl.a. utifrån de grymheter och illdåd som resande stridande från Sverige begår som medlemmar i ISIS.
De grymheter som nu begås av ISIS går emellertid förstås långt utöver det nu aktuella rättsfallet.

Det kommer då att handla om de åtal som går bortom den kommande lagstiftningen mot de som deltar i, finansierar etc. en terrorlistad organisation som ISIS. Det kommer då att handla om folkmord och brott mot mänskligheten utförda av antingen i Sverige födda och uppväxta framförallt yngre män men även individer som flytt från striderna i Syrien, beviljats PUT i Sverige och sedan återvänt till kriget som resande stridande.

Fascism och rasism kommer för lång tid framöver finnas med i vår bild av Sverige. Vi har sett fenomenet tidigare, men då i en mer begränsad och avgränsad kil in i vårt samhälle. Vi har bilderna av de gamle från nazismens rörelser efter andra världskriget. De som återvände från framförallt östfronten men också från tjänstgöring som lägervakter i koncentrationslägren. De som kom att inspirera en ny generation av unga nazister och vit makt deltagare. Nu kommer nazismens kusin fascismen från ett håll som få kunde föreställa sig för bara något år sedan.

Naivt!? Javisst. Märkligt? Inte alls. Fascism och rasism har inga etniska kulturella religiösa eller politiska gränser. Absolut inte. Varför skulle just Mellan-Östern vara skonad från rasism och fascism. Varför skulle just individer med identitet i Mellan-Östern vara vaccinerade mot rasism och fascism. Bara en sådan föreställning är ju i sig rasistisk. Vi vet hur såväl under kriget nazisterna samarbetade med regimer i Mellan-Östern som hur övervintrande nazister efter kriget blev vitala instruktörer och rådgivare vid nyorganiserandet av säkerhetsapparater och krigsmakter i Mellan-Östern, särskilt dokumenterat i Egypten.

Det är tidlös skit som dyker upp från alla möjliga mörka skrymslen och skall bekämpas just för vad det är, en osedvanligt vidrig form av kriminalitet.

Rättstaten är vårt kännetecken och när den nu sätts på prov är det vitalt att den ges allt nödvändigt politiskt och medborgerligt stöd. Till syvende och sidst är det vi tillsammans som upprätthåller den tillit till varandra och till rättsstaten som är avgörande för rättens tillämpning. Land skall med lag byggas.

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Defence- and Securitypolicy, Management, Preventing and Countering Terrorism, Preventing and Countering Violent Extremism. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s