Vad visste politiken? Om den dubbla rasismen!

Vi som under lång tid har försökt förebygga och motverka extremism och terrorism har haft en enda lång uppförsbacke, men det är naturligtvis ingenting jämfört med de offer som få hittills har lyssnat till.

Få i politiken har lyssnat och de som har lyssnat och försökt agera, de har fått utstå förakt och epitet i hela skalan av rena dumheter till absurda vidrigheter.

Att det skulle vara en nyhet att människor med judisk identitet har utsatts för en accelererande antisemitism är rent trams. Vid ett möte med representanter för den judiska församlingen i Malmö för åtta år sedan redovisade de en rak bild av ett oförsonligt hat och dagliga hot samt en otvetydig bild av en ointresserad nonchalant politik. Det var också tydligt att skillnaden är stor mellan situationen inom samma region, i Malmö respektive Köpenhamn.

Hatet mot människor med judisk identitet har utretts av bl.a. BRÅ. Där framgår att särskilt unga män med bakgrund och/eller identitet i Mellan-Östern är klart överrepresenterade bland de med antisemitiska åsikter (35 procent jämfört med 5 procent hos hela populationen). Det är en kunskap som länge har funnits hos beslutsfattare men som desamma har bortsett från. Kanske på grund av en rädsla för att stigmatisera, att förlora potentiella väljare, att behöva ställa krav på att var och en har ett absolut ansvar för sina åsikter och sina handlingar, etc.

Det har varit enklare av politiken att lyfta fram de i svensk kontext ”gamla vanliga judehatarna” bland de högerextrema grupperingarna. Det har passat politikens behov av en okomplicerad mobiliserande bildsättning.

Helt enkelt ett rent rasistiskt förhållningssätt i dubbel bemärkelse. Dels mot de människor med judisk identitet som utsätts för hatet dels mot de unga män med bakgrund i Mellan-Östern som inte anses klara av att ta ansvar för sina egna åsikter och handlingar.

Var och en oavsett etnicitet, kultur etc väljer att uttolka sin tro och framförallt omsätta sin tro till handling. Hatet har inget med etnicitet eller religion i sig att göra utan med de återberättade bilder som dessa unga män bär med sig och har inympats i.

En inympning initierad och påspädd av de auktoritära regimer i Mellan-Östern som lever på eller t.o.m. överlever genom att projicera hat mot andra etniciteter, kulturer, religioner etc. och då särskilt människor med judisk identitet.

Självklart! Om dessa regimer inte har en yttre fiende så skulle de ju bli tvungna att fördela sina unikt oändligt omfattande förmögenheter till sin egen befolkning. De skulle även bli tvungna att dela med sig av och rentav lämna ifrån sig makten. Få av dom skulle överleva särskilt länge.

Men så länge hatet kan riktas mot de där andra så sitter de ju trygga i sina maktpositioner. De är i själva verket de som såväl uppmuntrar som tjänar på att få unga män att känna sig kränkta, åsidosatta och diskriminerade av en strukturell konspiration, av somliga upplevd och av många andra återberättad. Kränkthet är i själva verket maktens och den starkes smidiga teknik att få den svage att fortsätta vara svag i förhållande till makten. En frustrerad kränkt hatande människa gynnar dessa härskares sak om härskaren samtidigt kan peka ut någon som är skyldig till lidandet frustrationen och orättvisorna.

Dessa härskare söndrar genom att uppmuntra hatet mellan människor. Dessa härskare söndrar genom att passivisera. Dessa härskare använder tron – särskilt den religiösa – i sina egna syften.

Det största hotet mot dessa härskare är en befolkning av unga män och unga kvinnor med starkt självförtroende och en uthållig vilja att reformera sina samhällen.

Samtidigt har dessa härskare delvis tappat kontrollen över denna hatets mobilisering då även oppositionen mot dem sedan lång tid använder en allt hårdare uttolkning av religionen i syfte att delegitimera och underminera dessa regimer. De har så att säga släppt loss krafter som de nu har svårt att hantera. Men de gör så gott de kan. Allt för maktens bevarande. Alternativet i ett land präglat av diktatur och auktoritära regimer brukar ju vara digitalt.

Både de som härskar i traditionell mening och vissa religiösa ledare använder dessa människor som verktyg för att befästa sin egen makt. De gör det genom att motverka utbildning, yttrandefrihet, demokrati, jämställdhet, jämlikhet, mänskliga rättigheter i alla avseenden och genom att spä på polariseringen och hetsa människor, tro-system, kulturer och etniciteter mot varandra. Deras budskap är att alla dina tillkortakommanden, alla de orättvisor du upplever eller får återberättade beror på den andre. Du är ett offer.

Det är exakt samma bildsättning som AQ och IS använder för att rekrytera individer och mobilisera stöd till sin terror. Du är ett offer.

Att sedan Mellan-Östern har varit och är en trandans för utifrån kommande staters ohederliga för egen vinning gjorda interveneringar spär ytterligare på den påtagliga känslan av att den egna identiteten hotas av en hatiskt och illasinnad utnyttjande hård omvärld. Du är ett offer.

Det behövs ett aktivt arbete mot alla fördomar och allt hat oavsett hur det uppstår, utformas och oavsett var det kommer ifrån. Alla människor oavsett bakgrund har samma ansvar för sitt förhållningssätt i förhållande till sina medmänniskor. Men att bortse från individers eget ansvar kan aldrig vara en lösning. Det är endast en undanflykt. En flykt från ansvar. En ful smygande subtil rasism. All rasism är tidlös skit.

Läs mer

What ISIS really is – The Atlantic

http://www.theatlantic.com/features/archive/2015/02/what-isis-really-wants/384980/

Vi måste värna friheten att häda

http://www.aftonbladet.se/debatt/article20332599.ab

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Democracy and Human Rights, Management, Preventing and Countering Terrorism, Preventing and Countering Violent Extremism. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Vad visste politiken? Om den dubbla rasismen!

 1. Klas Bengtsson skriver:

  Du är en av de mest insiktsfulla bloggarna! ”All rasism är tidlös skit.” Självklart är det så. Men vad är rasism? Alla är överens om den högerextrema rasismen. Men redan när vi närmar oss mitten börjar det darra. Typiskt nog deltog Kuhnke i en debatt på Kulturhuset tillsammans med rättrogna om högerrasismen, dagen innan den islamistiska rasismen slog till i Köpenhamn. Att SÄPO sedan länge sagt att vänsterextrema är ett lika stort hot som högerextrema och att det största hotet är islamister satte inga spår hos Ullenhag, Sahlin eller Reinfeldt. Tvärtom utsågs muslimer med tvivelaktiga åsikter som utredare och sakkunniga. Som socialdemokrat är det särskilt sorgligt att minnas Repaluus fadäser mot antisemitismen i Malmö, Tro och solidaritets stöd till terrororganisationen Hamas etc. När Gun Holmertz på Caritas 2012 skrev att islamismen håller på att få ett allt starkare fäste i Hjällbo, Göteborg, stämplades hon som islamofob och hudflängdes inte minst av de socialdemokrater som styrt Göteborg i 20 år. Dödshot mot henne beivrades inte (gick inte att bevisa….). Ingen tror väl att de högerextrema skulle tillåtits utbreda sig så under ”toleransens” paraply. Så nu är vi där vi är, med ett växande ”utanförskap” och ökande etnisk segregation och parallella ”civila samhällen” med sina egna normer. Den som fått samordningsansvaret är en som inte lyckats med något politiskt projekt i modern tid. Wirtén på s-Arena kallar muslimska brödraskapet för mellanösterns demokratiska hopp, förmodligen lyckligt ovetande om deras sharialagsambitioner. De etablerades ovilja att kritiskt granska riktningar inom islam har blivit de demokratiska muslimernas största fiende.

  • brixski skriver:

   Tack för dina fina vitsord Klas.

   Delar helt ditt resonemang och dina slutsatser. Därtill, du borde sjölv blogga om du inte redan gör det. Vi behöver vara fler som tar detta angelägna samtal offentligt.

 2. anders skriver:

  ”Dessa härskare söndrar genom att uppmuntra hatet mellan människor. Dessa härskare söndrar genom att passivisera. Dessa härskare använder tron – särskilt den religiösa – i sina egna syften. ”

  Det passar på vilken statsapparat som helst. Bröd och cirkus. Melodifestival och sport. Lite öl och utlandssemester. Men absolut inga värderingar eller visioner.
  Bara byt ut religion mot tron på auktoritet, som i sig är en religion, så är saken uppenbar.

  För övrigt florerar det rykten om Sveriges egen roll i att förse oroshärdar med soldater.
  Frågan är först om det är sant, och om det är sant så skall det adresseras omedelbart.
  http://petterssonsblogg.se/2015/02/08/fler-jihadister-fran-goteborg-an-fran-hela-usa/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s