10 rasistiska påståenden som förr kallades för beredningsunderlag för systemreformer

10 rasistiska och främlingsfientliga påståenden och frågor:

1. Mellan 2014 och 2018, den innevarande mandatperioden, räknar Migrationsverket med mellan 400 000 och 500 000 nya asylsökande varav sju av tio kommer att beviljas nya uppehållstillstånd.

2. Med den anhöriginvandring som brukar följa därpå, kan det röra sig om mellan 500 000 och 600 000 permanenta uppehållstillstånd under perioden.

3. Detta inträffar samtidigt som de kommuner som tagit emot flyktingar i större omfattning nu inte säger sig kunna ta emot fler och kommuner som inte tagit emot särskilt många, tydligt stretar emot.

4. Anhöriginvandring stod 2013 för runt 35 procent av beviljade uppehållstillstånd. Försörjningskraven på anhöriga till migranter, oavsett om de är flyktingar som beviljats asyl eller arbetskraftsinvandrare, existerar inte längre mer än i undantagsfall. Nästan alla anhöriginvandrare som får uppehållstillstånd är undantagna det fastställda kravet på försörjningsgarantier (under åren 2011, 2012 och 2013 var över 99 procent undantagna detta krav).

5. För en årskull av kommunplacerade flyktingar är mediantiden till det första förvärvsarbetet nästan åtta år – och det betyder inte att personen uppnått självförsörjning.

6. Efter femton år är fortfarande 40 procent av en årskull kommunplacerade flyktingar utan förvärvsarbete.

7. Utanförskapsområdena har blivit allt fler – från 156 år 2006 till 186 år 2012.

8. Det blir allt vanligare att åtta till tolv personer bor i en tvårummare inom ramen för EBO, enskilt boende. Hur påverkas infrastrukturen och integrationen av att ett stort antal lägenheter i miljonprogrammet har åtta till tio boende?

9. Utöver redan befintliga mycket stora behov av nya bostäder behöver bostäder för dessa cirka 400 000 nyanlända byggas. Om hälften beviljas uppehållstillstånd behövs på mycket kort tid bostäder motsvarande en av våra största städer byggas.

10. Det saknas idag 1 500 specialistläkare och 1 000 allmänläkare i primärvården. Därtill kommer stora behov av personal i skola, förskola, äldreomsorg etc. Få av våra nyanlända medmänniskor kan gå direkt in på dessa arbeten. De som gör det blir förstås pre-destinerade till vård och omsorg för framförallt våra äldre. Samma äldre som har stora behov av hög kompetens och goda språkkunskaper hos vårdpersonalen. I många fall är vi direkt beroende av våra nyanlända medmänniskors medverkan i vården, men samtidigt krävs utbildning i språk och i sakämnet vilket tar sin tid. En annan fråga är förstås varför just invandrare skall göras pre-destinerade till vårdjobb!?

Detta är några påståenden som kan betraktas utifrån dagens paradigm där dylika fakta har betraktats som rasistiska och främlingsfientliga uttryck.

Ett annat perspektiv är förstås att dessa – tillsammans med många andra observationer – utgör den mängd av relevanta eller icke-relevanta data som vi har att beakta i samhällsbygget i en rationell stat byggd på värderingar och vetenskap.

Med hanteras menas att de helt enkelt inte går att vare sig drömma sig bort från bort eller besvärja sig från. Om och när politiken gör det står i början medborgaren, invånaren, väljaren och skattebetalaren ensam kvar mitt i utmaningen.

Det är ett ledarlöst politiskt chefsskap som blir ledarlöst eftersom det utgår från en skev verklighetsbeskrivning. En beskrivning där ledaren bl.a. blandar ihop visionen som är målet där i framtiden med verkligheten som behöver hanteras här och nu.

Många av de systemfakta om migrations- och integrationspolitikens utmaningar men framförallt fakta om effekterna på och tillstånden hos de kringliggande välfärdssystemen har hållits djupfrysta av de som har ett särskilt ansvar för att lösa uppgiften. Det är samma fakta som tills i höstas stämplats som rasistiskt att analysera och konsekvensbeskriva.

Om det inte hade varit för några få motvalls journalister och politiker samt framförallt flera av oss bloggare så hade sannolikt det offentliga samtalet fortfarande stått och trampat med utpekanden vid häxbränneriets bål.

I dag skriver Ann-Charlotte Marteus en angelägen självreflektion över åsiktskorridoren och sin egen medverkan i dogmatiken och de begränsande avsnörande effekter denna har haft på vårt land och det offentliga samtalet. Flera av oss bloggare som envist kämpat för – ytterst upplysningsidealens okränkbarhet – samhällsnyttan av en öppen och gedigen faktafyllt samtal kan bara hålla med.

I dag befinner sig det offentliga samtalet långt från den vilja till vetenskapligt baserade reformer som under efterkrigstiden i många avseende präglade bygget av vårt land. Detta i en tid när vi mer än någonsin skulle behöva just vetenskapligt baserade reformer på politikområde efter politikområde. En systemförståelse och en gemensam systemsyn.

Detta arbete borde väl egentligen ledas av de som är ansvariga för att vi har hamnat där vi nu är. Ytterst borde Miljöpartiet vara direkt ansvariga för att reda ut de problem som det migrationspolitiska låset har skapat. Men det är inte alltid den som sover vid utsättningen som skall ges reprimanden utan de som står bredvid, är vakna och låter det ske.

Det är ingen konst att vara human i ord och på papper, i synnerhet inte sittandes i ett helikopterperspektiv beordrandes de andra att öppna sina hjärtan. Det kan vem som helst göra. Nej, det är handlingen som avgör och då duger det inte att slå sig för bröstkorgen och hävda att godhet är synonymt med hur många individer omvandlade i statistiska pinnar som vi tar emot. Godhet består i att skapa rimliga förutsättningar för våra medmänniskor att etablera sig i Sverige. Men det kräver lite mer än feel-good varumärke och pop-up-populism.

Tyvärr är vår tillit ordentligt försvagad i stort och i synnerhet inför de som förfäktat det migrationspolitiska låset. Låt nu istället andra krafter göra såväl analysen som jobbet. Viljan och förmågan finns. Använd den.

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Democracy and Human Rights, Management, Participation and influence. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till 10 rasistiska påståenden som förr kallades för beredningsunderlag för systemreformer

 1. thojak skriver:

  Utomordentligt bra skriv ! Spot-on 🙂 ! Delar på FB + till övriga i nätverket.
  Tack !
  Mvh/TJ

 2. Ted Strand skriver:

  Lysande sammanfattning. Tack!

 3. thojak skriver:

  Varför: ”Your comment is awaiting moderation.” ?
  Mvh/TJ

  • brixski skriver:

   Hej Thojak! Har inte hunnit med moderering nu på em. Ingen annan orsak. Tack för dina kloka och reflektioner och kommentarer. Förhoppningarna är delvis små, men samtidigt är läget akut och den som inte agerar nu kommer av händelseutvecklingen att tvingas till aktion.

 4. Majsan skriver:

  Punkt 11. De som har försörjer sig ligger under rikssnittet i lön. Från Tino S blogg.

  När Reinfeldt hade sitt lilla historiska med MP 2011, insåg jag varthän det barkade. Trodde dock fortfarande att de flesta politiker innerst inne var rätt realistiska, men tji fick jag. Först nu sker omvändelsen under galgen. All kletning med rasism och brunifiering kommer troligtivis att göra att alla riktigt vettiga förslag kommer att fällas i Riksdagen fram till 2018. Eller något riktigt krisartat händer.

 5. ninjur skriver:

  Bra inlägg. Jag skulle dock vilja lägga till en sak i din text. Jag vill hävda att förutom ett fåtal motvalls journalister och bloggare som vågar gå emot konsensuset i invandringspolitiken så är nog främst SDs enorma ökning till valet och framförallt efter valet, som fungerar som en motor i samtalet, oavsett vad man anser om SDs politik. Eftersom det visar att det finns många som delar åsikterna att det är något fundamentalt fel i invandringspolitiken, vilket i sin tur ger ett ”stöd” att kunna framföra dessa åsikterna.

  Detta är inget nytt eller konstigt. Om vi ponerar att pendeln helt vänder och en mycket mer restriktiv och kravfylld politik är den som blir ”det nya svarta”, så kommer många helt plötsligt påstå att de alltid haft de åsikterna. Det är alltid lättare att hålla på det vinnande laget.

  Sen skall inte flashback underskattas. Bland fylleinlägg och korkade kommentarer så finns det genomtänkta resonemang, baserade på fakta från SCB eller åtskilliga statliga och kommunala rapporter och studier som ingen ”normal” människa orkar bry sig i. Dessa trådar och inlägg läses av politiker, journalister och bloggare och får spridning utanför flashback.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s