Varför välja kopiorna när det finns ett orginal?

I senaste Yougov får Sverigedemokraterna 19 procents stöd i väljaropinionen samtidigt som Kristdemokraterna och Folkpartiet fortsätter att snubbla runt kring fyra-procentsspärren. Detta sker under en period där de samtidigt har gjort flera utspel i migrations- och integrationspolitiken. Utspel som på olika vis i delar bekräftar den bild av och berättelse om utmaningar inom migrations- och integrationspolitiken som Sverigedemokraterna under lång tid har framfört. Vi ser samtidigt hur Nya Moderaterna rasar ytterligare i opinionsstöd och närmar sig 21 procent. Vi står nu inför en situation där lamellerna lossnar och politiken sakta ömsar innehåll och positioner. Vi kan mycket väl snart vara i ett läge där Sverigedemokraterna blir näst största parti såväl i opinionsundersökningarna som i de allmänna valen år 2018.

Ja, helt följdriktigt. Nu famlar allt fler i politiken efter nycklarna till det migrationspolitiska låset. Men varför ska väljaren välja kopiorna när det finns ett orginal!?

Det är lätt att göra sig av med och/eller slarva bort sin profilfråga som t.ex. Nya Moderaterna med försvarspolitiken 2006-2014 eller Socialdemokraterna med arbetsmarknadspolitiken år 2006. Men det är svårare att bygga sig ett eget varumärke. Särskilt när avsikten är att helt sonika sno åt sig ett annat partis profilfråga. Detta samtidigt som detta andra parti håller fast vid sin profilfråga och driver den hårt i medial motvind och opinionsmässig medvind. Den opinion (SOM vid Göteborgs Universitet) som Sverigedemokraterna öser ur består nu av 45 procent som svarar att de är kritiska till den förda invandringspolitiken och 26 procent som svarar att de varken är kritiska eller inte kritiska till den förda invandringspolitiken. Som var och en kan förstå söker dessa 45 procent och sannolikt även en del av de i gruppen 26 procent svar på sina frågor.

De som hittills har svarat har i huvudsak varit just Sverigedemokraterna samtidigt som de andra partierna valt tystnadens väg i form av ett migrationspolitiskt lås. Det är förstås ohållbart i längden. Förr eller senare måste svaren fram. Det är dags att alla partierna svarar mer konkret på alla de utmaningar som finns i såväl migrations- och integrationspolitiken som i de kringliggande systemen skola, vård, omsorg, etc. Men inte med några pop-up-populistiska utspel, utan istället skall det vara svar med en genomtänkt helhetssyn.

Jag skrev i höstas att det krävs raketforskning och en rejäl expertinsats i en särskild analys- och utredningsgrupp för att möta dessa systemutmaningar bortom trångt partitaktiserande. Behovet har sedan dess accelererat till att bli direkt akut med problem som är systemhotande.

Om migrationens positiva sidor skall kunna tillgodogöras krävs raka osentimentala analyser och beslut som kombinerar humanitet med ändamålsenlighet. Det finns inga genvägar. Det finns bara hederligt traditionellt svenskt reformarbete bortom önsketänkandets former. I någon mening står vi i dag inför liknande volymutmaningar som vårt samhälle stod inför vid 1960-talet. Då varken blygdes vi inför samhällets utmaningar eller höll på och tramsade kring samhällsbyggets realiteter. Då gjordes konkreta analyser kring behov, förutsättningar, vilja m.m. och sen siktades mot verkan i målet.

Det handlar ytterst om väljarens, medborgarens, invånarens, flyktingens och skattebetalarens tillit. Förtroende förtjänas. Ett sätt att förtjäna förtroende är rakt språk och leverans av nyttigheter.

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Democracy and Human Rights, Management, Participation and influence. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Varför välja kopiorna när det finns ett orginal?

  1. Klas Bengtsson skriver:

    Varför välja kopiorna när det finns ett orginal? Jo, därför att kopiorna är de som kan genomföra en realistisk migrations- och integrationspolitik i verkligheten. Efter DÖ räcker det ju att alliansen blir större än de rödgröna för att få regera. Förhoppningsvis blir frestelsen att regera så stor att nyliberalerna i centern och moderaterna och de ”godhjärtade” i folkpartiet och kristdemokraterna offrar sig på maktens altare. Då skulle de kunna få så många röster från SD och S att de får relativ majoritet. Med det kräver att man inte längre blundar för sambandet mellan orsak och verkan, dvs att de tabubelagda volymerna måste minska för att integrationen inte ska bryta samman fullständigt. Den samhällsekonomiska kostnaden kommer ändå att bli mycket stor. Socialdemokraterna räknar jag bort, tyvärr. Varje anpassning värd namnet leder till regeringskris när extrema miljöpartiet är partner. Läs mitt inlägg som en from förhoppning snarare än en prognos.
    Men läs gärna Cornucopia? ”prognos”
    http://cornucopia.cornubot.se/2015/02/sd-pa-190-snart-storre-m.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s