Om mellan klan och stat, statsindividualism samt är svensken människa?

Rekommenderar gedigen kunskap utvunnen genom praktisk erfarenhet. Läs gärna Per Brinkemo, numera med egen blogg Mellan klan och stat.

Pers analyser och slutsatser ligger inom det område som också har beskrivits utförligt i World Values Studies och professor Ingleharts värderingsdiagram där Sverige avviker kraftigt från övriga världen framförallt genom sina värden om självförverkligande och sekularisering.

Läs även professorerna Trägårdh och Berggrens ”Är Svensken Människa – Störst Är Oberoendet”, om den unika svenska statsindividualismen.

För att förstå vår omvärld behöver vi insikt om oss själva. Vilka traditioner vi bär med oss som kulturell gemenskap. Det är självklart generaliseringar med många individuella avvikelser. Men som sagt, en lästripp underlättar såväl självförståelsen som ökar insikten om vår omvärld.

Per Brinkemo:

”Hej och välkommen till bloggen med samma namn som titeln i min nyligen utgivna bok. Boken handlade primärt om somalier, men jag kommer här att vidga perspektiven. Jag vill visa på att klan inte är något exklusivt för somalier. För det första är klan den organisationsform som alla samhällen är sprungna ur. Också det svenska. I en stor del av världen lever klan kvar som den mest betydande sociala enheten. Klaner dominerar i stora delar av Afrika, i Mellanöstern, Kaukasus, Centralasien, i många länder i övriga Asien, men också i Europa; i Albanien och i södra Italien. Min tes är att om man inte har en grundläggande kunskap om klan som social organisationsform har man avhänt sig förmågan att bättre förstå politiska och sociala skeenden, krig och konflikter i en rad länder, som t ex i Syrien, Irak, Afghanistan, Libyen, Jemen, för att ta några xempel. Från just de nämnda länderna kommer människor till Sverige. De kommer inte som tömda kärl till Sverige. De bär med sig sina erfarenheter från hemlandet. De är naturligtvis individuella. Men det finns generella mönster som man har stor nytta av att förstå. För människor präglas av de strukturer man kommer ifrån. På samma sätt som svenskar är präglade av lång relation till en stat. En av de största insikterna jag fick under mina år som projektledare i en somalisk organisation var att Sverige i många stycken är landet annorlunda. Det vi själva tar för givet är inga självklarheter för en majoritet av jordens befolkning. Självinsikt, vare sig det gäller personlig eller kulturell, är till gagn i möten med andra människor. Det är min övertygelse. Min förhoppning är att läsaren ska finna nöje i att läsa bloggen.”

https://mellanklanochstat.wordpress.com/

https://mellanklanochstat.wordpress.com/2015/02/10/the-rule-of-the-clan/

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Democracy and Human Rights, Management. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s