Pop-up populism bidrar inte till en bättre migrations-och integrationspolitik

Schyffert är en kul komiker, men i dagens inlägg är ironin svår att finna…

För frågan “till vad just du ska använda de pengar du sparar på genom färre flyktingar” kännetecknas av ett väldigt speciellt överklassperspektiv. Ett subtilt sätt att medvetet eller omedvetet ställa redan utsatta människor mot varandra. Endast den som inte själv behöver vända på sina slantar för att få ihop till vinterkängor och termobrallor på secondhand till sina barn kan nog uttrycka sig på detta nonchalanta vis. Det är förstås lätt att studsa upp en liknande pop-up-kommentar för den som kan betala för att barnen deltar i tre till fyra olika sport- och kulturaktiviteter per vecka. Själv avstår jag från liknande glättiga svepande förslag eftersom jag delvis är uppväxt i den förra situationen och numera lever i den sistnämnda.

Schyffert är annars känd för och respekterad genom sitt gedigna arbete mot främlingsfientlighet och rasism. I det här fallet trampades det snett. Det kan tyvärr hända den bäste. En gång är ingen gång. Två gånger är en gong gong.

I bakgrunden återfinns detta återberättande av uppgifter som saknar relevans, t.ex. den famösa OECD-rapporten som sågats i grunden av kunniga nationalekonomer, bl.a. dr Tino Sanandaji. Detta återberättande ger i slutänden de främlingsfientliga krafterna ännu mer vatten på sin kvarn och det försvårar möjligheterna att mejsla fram förslag anpassade till respektive problem. Det skymmer också de goda sidorna av migration.

Johan Westerholm vid ledarsidorna.se gör som vanligt tvärtom och passar idag på att rada upp fler hårda fakta. Bra, det behövs. Endast fakta, värderingar, visioner och hårt smart arbete kan bygga ett samhälle.

Blanda aldrig ihop nuläge med det tänkta läget. Alltför många i media och politiken gör just det. De väljer att ta genvägen. En genväg som saknar allt. Framförallt substans.

Vi tar inte emot flyktingar av ekonomiska vinstskäl, vi gör det av humanitära skäl. Det är ju knappast raketforskning att integrations- och migrationssystemet tillsammans med kringliggande välfärdssystem nu kuggar ur pga av att systemen inte är byggda för det antal människor som nu ska betjänas av dem. Detta är ju samma system som de senaste 25 åren redan har avmagrats rejält.

De som skönmålar dessa problem gör det av ren okunskap, stark tro på saken som sådan eller helt enkelt i syfte att få feel-good poäng och pop-up uppmärksamhet. Detta samtidigt som alltfler människor på framförallt kommunal nivå upplever systemhaverierna i sin vardag.

Varje haveri påverkar i förlängningen det viktigaste vi har i ett samhällsbygge, nämligen tilliten. Tilliten mellan människor och tilliten till det gemensamma samhället. Vi, oss tillsammans. Det som förenar oss.

Läs mer:

Schyfferts inlägg

http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/788972-har-ar-henrik-schyfferts-hyllade-facebook-inlagg

Johan Westerholm

http://ledarsidorna.se/2015/02/skomakare-bliv-vid-din-last-2/ .

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Democracy and Human Rights, Management. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s