Det börjar med en nål och slutar med en silverskål – så växer hatet mot våra medmänniskor med judisk identitet i Sverige

På 70-årsdagen av befrielsen av de ytterst få som överlevde nazismens brott mot mänskligheten i Auschwitz-Birkenau är det en skam bortom all anständighet att hatet mot människor med judisk identitet tillåts att ta sig ton och därtill med växande styrka.

Den här texten handlar om hatet mot en nationell minoritet. Om de som driver på hatet. Om vår egen oförmåga och ovilja att förebygga och motverka när orsaker och gärningsmän inte passar in i vår av samhället accepterade normalbild.

Låt oss direkt konstatera att om vi vill uppnå verkan i målet räcker det inte med välmenande värderingskampanjer riktade till alla skolelever i största allmänhet.

I den studie Forum för levande historia gjorde år 2005 visas hur 11 procent av de vuxna med utländsk bakgrund hyser en antisemitisk inställning jämfört med 5 procent av hela befolkningen. I samma studie visas därtill att bland de vuxna som definierar sig som muslimer hyser 39 procent en antisemitisk inställning jämfört med 5 procent totalt. Det är inte längre en nyhet att hatet mot människor med judisk bakgrund i t.ex. Malmö företrädesvis utövas av unga män med bakgrund i Mellan-Östern. Somliga med en tydligare våldsbejakande islamistisk agenda andra med ett icke organiserat ideologiskt kategoriserat hat. Numera är det inte enbart de klassiska vit-maktgrupperingarna eller de vänsterextrema grupperingarna med sin projektion av hat mot Israel som driver på hatet mot människor med judisk identitet. Det är mer komplext än så. Ingen orsak kan dock i sig motivera och ursäkta detta hat, dessa hot och detta våld. Det är naturligtvis fullständigt oacceptabelt och måste förebyggas och motverkas omgående. Men det förutsätter rätt insatser för rätt problem. Vilket i sin tur förutsätter kunskap och upplysning bortom allmänna tro-satser.

Nu är det akut att nå de individer som såväl oreflekterande som ytterst medvetet driver på detta hat och hot. Det kräver riktade uthålliga, adaptiva och precisa insatser i specifika områden, skolor, föreningsliv m.m. Om inte detta arbete görs väntar för alltför många individer en väg mot fördjupad extremism ledande till i värsta fall deltagande i våldsam extremism, resande stridande och rentav folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser. Det börjar med en knappnål och slutar med en silverskål. Det gäller även det hat som inte förebyggs och motverkas i sin linda, nu idag.

Rättning mittåt i politiken. Sluta att strössla pengar i största allmänhet på feel-goodinsatser. Vad det gäller de medel som avsätts till det civila samhället är det särskilt angeläget att dessa riktas till de organisationer som kan uppvisa evidens för att verksamheten ger önskvärda effekter och uppnår angivna mål. Det finns såväl nationella som internationella mycket goda konkreta exempel. Erfarenheterna finns och kan användas omgående. Efarenheterna av att slentrianmässigt stödja fel organisationer förskräcker. En genomgång av utvärderingar av t.ex. Storbritanniens Contest I strategi visar hur resurser till fel organisationer snarare ger cred åt de som vill polarisera samhället och det offentliga samtalet ytterligare. Krafter som vill peka ut, urskilja, sortera och forma ett vi och dom. Krafter vars verksamheter syftar till att polarisera, skapa hat och i förlängningen skapa parallella samhällen och omintetgöra integration. Krafter som syftar till att motverka en samhällsgemenskap byggd på demokrati och mänskliga rättigheter där alla människor inkluderas.

Läs mer

http://www.expressen.se/ledare/ledare-judehatet-ar-inte-historia/

Sovjet soldier who where the first to liberate

http://uk.businessinsider.com/afp-seventy-years-on-a-soviet-liberator-of-auschwitz-remembers-2015-1?r=US

Judehatet som storpublik

http://mobil.dn.se/nyheter/sverige/judehatet-som-drar-storpublik/

Mona Sahlin om det växande judehatet

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20220480.ab

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Defence- and Securitypolicy. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s