Är resande stridande en fråga om socioekonomiskt utanförskap?

Grundläggande i frågan om resande stridande är förstås att granska handlingen. Individens gärning. Krigsbrott, folkmord, brott mot mänskligheten är exempel på gärningar. Detsamma gäller att träna resande stridande. Sannolikt blir det snart även kriminellt att delta i strid och utbildning/träning. Utredning pågår!

Men bortom denna rättsliga process så har det offentliga samtalet under senaste veckan fokuserat på huruvida de resande stridande bör ges jobb, bostad och utbildning innan eller efter deltagande som resande stridande.

Samtalet blir dock ofta endimensionell därför att det finns en uppfattning att utanförskap alltid är socioekonomiskt och bäst hanteras genom insatser som är tänkta att bryta just ett socioekonomiskt utanförskap.

Utanförskap är dock inte enbart socioekonomiskt när vi har att göra med de individer som blir våldsbejakande extremister och terrorister. Allt löses inte enbart genom jobb, utbildning och bostad. De är viktiga och kan ibland vara avgörande faktorer.

Men låt oss inte glömma den ideologiska och/eller religiösa drivkraften. Tron – ideologisk och/eller religiös som finns där djupt inom människan. En drivkraft som ömsom kan bli till glädje ömsom omvandlas till brutala vidriga handlingar.

För varför skulle just någon som blir resande stridande till Syrien eller Ukraina inte göra ideologiskt eller/och religiöst medvetna val!? Vi underskattar alltför ofta trons betydelse. Vi underskattar människors förmåga att göra val utifrån trons övertygelse.

Vi måste klara av att förstå drivkrafter utifrån flera sammanhängande och samverkande faktorer och bakgrunder. Vi behöver uthålliga, adaptiva och precisa insatser på individnivå. Det är komplext men inte nödvändigtvis komplicerat. Jag återkommer i ämnet under veckan.

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Defence- and Securitypolicy. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s