Det minsta vi kan begära är att vi åtminstone stödjer de som dagligen tar kampen i Mellan-Östern och i Sverige

Över 600 dåd med 5000 döda under 1 månad och i 14 länder! De allra flesta individer som dör av våldsam islamistisk och jihadistisk terror är av muslimsk identitet.

De författare, debattörer, oppositionsledare, artister, sångare och poeter som hotas, isolerad, fråntas sin inkomst, misshandlas, fängslas, mördas eller försvinner i Mellan-Östern visar hur kampen för yttrandefriheten drivs på framförallt av människor i just den regionen. Människor som är fria i tanken och håller ett hårt grepp om penna, pensel och instrument. De drivs sannolikt av samma patos som deras likar gjorde i Sverige när vi var ett land under religiös och politisk hård regim. Även om denna regim i slutet av 1800-talet knappast var i närheten av den brutalitet som människor i Mellan-Östern möter från sina regimer.

Inte heller behövde våra frihetens skribenter, skalder och rättighetskämpar slåss mot en inhemsk terrorism. Den främsta diskussionen, kritiken, satiren och motbilderna mot den religiös-politiska fundamentalism och fascism som IS och andra livsstilskriminella, krigsförbrytare, folkmördare och terrorister står för kommer från människor i Mellan-Östern. Helt naturligt eftersom det är de som drabbas i första hand.

Det är de som kläms mellan diktaturens mördare och terroristernas mördare. Det är det fria ordets förkunnare som betalar priset för dessa krafters hat och oförsonlighet. De göder varandra. De är beroende av varandra som motståndare. Utan motståndaren ingen uppgift. Ingen livsuppgift. Ingen mening innan döden.

Men det vore förstås anständigt om vi i det fria Europa stödjer dessa frihetens bärare istället för att belägga oss själva med en moraliskt förpliktad självcensur om religiös-politisk fundamentalism. En självcensur som endast gynnar de krafter som många människor i Mellan-Östern kämpar mot och flyr ifrån, bl.a. till Sverige.

Det är dessa frihetens bärare vi ska stödja. Särskilt när deras kamp numera även förs i Sverige. Konflikten om demokrati- och mänskliga rättigheter – yttrandefriheten – upphör inte när människor når Sverige. Den kampen fortsätter här och den behöver stödjas och inte relativiseras.

I dag när även de mest relativistiska yttrandefrihetskritiker flockas för att just nu och någon dag till visa hur oerhört mycket de står upp för yttrandefriheten så passar författaren och samhällsdebattören Vilhelm Mobergs ord i Rid i natt, ”Icke värderade han friheten lägre därför att de fega kunde vara den förutan”. Orden skrevs år 1941 mitt under brinnande världskrig. Orden vänder sig mot dåtidens medlöperi. Ett ynkedomens medlöperi inför fundamentalism, fascism och nazism.

Kampen om yttrandefriheten pågår just nu i det offentliga rummet, i hemmen, i förorten, i no go zones, i heliga rum, på torg och på sociala medier. Det är en kamp som ingen demokrat kan ducka för eller förminska och relativisera. Om inte annat därför att nästa gång kan det vara din otur. Det är inte sannolikt men det är inte heller längre osannolikt. Just den osäkerheten är extremismens och terrorismens livsluft, mål och endstate.

Läs mer

Första numret!

http://www.svt.se/nyheter/varlden/luz-den-mohammed-vi-har-ritat-ar-en-figur-som-grater-fore-allt-annat

Real bravery in the Middle-East

http://m.mic.com/articles/108076/here-s-how-arab-papers-reacted-to-the-charlie-hebdo-massacre

Islamistiska kampens bränsle är islamofobin – Johan Lundberg och Magnus Norell

http://www.expressen.se/debatt/islamistiska-kampens-bransle-ar-islamofobi/

Fler rekryteras efter attentatet mot Hebdo

http://www.expressen.se/kvallsposten/fler-rekryteras-efter-attentatet-mot-hebdo/

Muslimska ledare måste bekämpa terrorism

http://www.dagenssamhalle.se/nyhet/muslimska-ledare-maste-bekaempa-terrorism-13003

Jihadisten som skrattade sig till döds

http://ledarsidorna.se/2015/01/jihadisten-som-skrattade-sig-till-dods/

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Defence- and Securitypolicy. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s