Demokratipolitiken borde nu lämna Sargassohavet! Kunskapen finns, nu krävs verkstad!

Jodå kunskapen finns och verktygen också. Därtill utvärderingar och studier. Det är inte längre ett Sargassohav att arbeta med demokratipolitiken. Sargassohav? Jo det var vad Peter Kadhammar kallade den utmaning som vår första demokratiminister Britta Lejon fick ta tag i år 1998!

Därefter har det skett en mycket omfattande kunskapsinhämtning och gedigna analyser såväl i form av studier som utvärderingar av resultat och effekter av demokratipolitiken. Bl.a. rapporter om vit makt, vänsterautonoma och våldsam islamistisk extremism. Det har även gjorts handböcker och erfarenhetsspridning över hur insatserna mot våldsbejakande extremism ser ut bland landets kommuner. Vidare har frågan om avhopparverksamhet utvärderats, analyserats och omsatts i nya verksamheter och för tre år sedan beslutades en strategi mot våldsbejakande extremism.

Men det krävs betydligt mer av konkretion nu på demokratipolitikens sjuttonde år! Nödtelefoner, upplysningskampanjer och 5 miljoner till lokalt arbete räcker inte.

En nationell samordnare utan reell makt att samordna resurser och fokusera uthålliga och precisa insatser på lokal kommunal nivå duger inte. När det gäller de resande stridande så är denna maktlöshet och detta icke-fokus rentav till och med direkt kontraproduktiv.

Uthållighet över tiden och precision i insatserna är de nyckelord som borde prägla det förebyggande och motverkande arbetet mot extremism. Det är ett arbete som kräver samordning och inriktning av ett stort antal insatser från det stora samhället och framförallt på lokal nivå i specifika områden och med specifika individer, inte grupper eller områden i största allmänhet. Det handlar om att ta tillbaka ytan. Det handlar om att visa och agera närvaro.

Konkretion genom samverkan mellan kommunernas plan- och bostadsförvaltningar, utbildnings-, arbetsmarknads-, social-, näringslivsförvaltningar, det civila samhället, företag, statliga myndigheter m.fl. det är nationell samordning. Det handlar dels om att använda befintliga resurser dels om att tillföra resurser. Sammantaget handlar det i monetära resurser om flera miljarder över tio år. Det kan ge effekt. Det handlar om att möta extrema ideologier men det handlar också om att reformera den socioekonomiska vardagen.

Det handlar om värderingar, identiteter, sammanhang och sammanhållning. Det handlar om att såväl se diskriminering i Sverige som att även på allvar börja uppmärksamma och hantera den grova diskrimineringen och de hårda religiösa-politiska konflikterna mellan individer från minoriteter. Konflikter som bärs med över gränserna. Det handlar om att se, möta och bekräfta de som flytt religiös-politisk fundamentalism och nu hårresande nog möter den på nytt i Sverige.

Det handlar om att individer skall återfå tron på livsuppgiften och tron på framtiden. Tron på att kunna forma sin egen framtid. Det är i denna del som demokratipolitiken fortfarande kan bidra till att göra skillnad. Men demokratipolitiken är helt hjälplös i sig själv och för sig själv. Det gäller även en demokratiminister.

En sådan konkretion gäller genomförandet av strategin mot resande stridande. En strategi som även har effekt på annan extremism. En strategi som handlar om boots on the ground. Att göra det demokratiska fotarbetet.

Läs mer:

https://brixski.wordpress.com/2014/08/12/proposal-for-and-some-thoughts-on-a-tentative-swedish-strategy-on-foreign-fighters-and-combatant-trained-in-foreign-countries/

Resursslöseri och inkompetens – Johan Westerholm

http://ledarsidorna.se/2015/01/resurssloseri-och-inkompetens/

Fler rekryteras efter attentatet mot Hebdo

http://www.expressen.se/kvallsposten/fler-rekryteras-efter-attentatet-mot-hebdo/

Jihadisten som skrattade sig till döds

http://ledarsidorna.se/2015/01/jihadisten-som-skrattade-sig-till-dods/

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Defence- and Securitypolicy. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s