Ack ja…Vad vore migrationspolitiken utan Sverigedemokraterna…

…trist, tråkig och alldeles alldeles underbar är sannolikt det spontana utåt sett formulerade svaret hos politiken! Men, är det verkligen sant!?

Ponera att det fanns ett parti utan Sverigedemokraternas historia av rötter bland framförallt skånska missnöjespartier och bitvis nazistinfluerade celler? Ett parti som drev kritik mot dagens migrations- och integrationspolitik men utan Miljöpartiets eller Sverigedemokraternas antingen eller lösningar? Ett parti som drev en migrations- och integrationspolitik där övriga politiken tvingades bemöta detta parti bortom de enkla epiteterna och slagorden!? En migrations- och integrationspolitik som vilade på raketforskning och utstuderad reformpolitik! Vad skulle politiken göra då? Hur länge skulle en migrationspolitisk överenskommelse á Miljöpartiet överleva?

Hur länge skulle politiken tassa runt nyckeltalen 45, 26, 29, dvs den opinion som enligt Göteborgs Universitets SOM-undersökningar visar att 45 procent av de tillfrågade är kritiska till den nuvarande invandringspolitiken, 26 procent svarar att de inte vet och 29 procent svarar att de stödjer politiken. Det är ju ur dessa 45 plus 26 procent som Sverigedemokraterna har en potential för sin linje. Det är deras guldgruva där de öser upp såväl korn som större bitar.

Hittills har dock deras dubiösa bakgrund satt stopp för en ohejdad expansion även om det är uppenbart att deras resa från 0 procent år 2001 till 13 procent år 2014 (och enligt Sentio och Yougov 17 respektive 15 procent i oktober/december) är en sällan skådad framgångssaga i politisk mobilisering och organisering. De är nu ett parti som sakta men säkert normaliseras innefrån.

Hade vi utan Sverigedemokraterna hanterat migration- och integrationspolitiken med samma öppnare sinnelag som vi ofta – inte alltid – hanterar andra politikområden? Hade vi kunnat vara både empatiska och ändamålsenliga i såväl migrations- och integrationspolitiken som i de kringliggande kommunicerande politikområdena bostäderna, arbetsmarknaden, pensionerna, skolan, hälso- och sjukvården etc?

Jag vet inte. Det är en hypotetisk fråga. Men politiken är hypotetisk till sin natur. Om politiken väljer att fortsätta att inte hantera nyckeln till det migrations- och integrationspolitiska låset så finns det en uppenbar risk att ett sådant ytterligare politiskt alternativ uppstår.

Det kanske i och för sig är en naturlig följd av de i övrigt stora samhällsförändringar vi nu genomgår. En naturlig följd där lamellen släpper sitt tag och vrider opinion och politik ett kvarts varv. Eller rättare sagt samhällsförändringar som vi har befinnit oss i under lång tid, men som nu börjar synas konkret även i en återkomst av den primära socioekonomiska dimensionen. En dimension som hittills har förminskats i det offentliga samtalet. Fokuset på sociokulturella frågor såsom t.ex. identitetspolitikens etnicitetsspår har medialt gynnat de krafter som fokuserar på vad som enligt denna logik antas skilja oss åt. De krafter som gynnas av polarisering utefter denna skala. Dit hör förstås Sverigedemokraterna, nyliberaler, men även religiös-politisk fundamentalism och den delen av vänstern som verkar glida på fokuset för det som förenar oss nämligen kampen mot ojämlikhet och ojämställdhet.

Vad händer när ett politiskt parti eller rentav ett nytt politiskt parti återigen fokuserar på de socioekonomiska klyftorna och en empatisk och ändamålsenlig migrations- och integrationspolitik samtidigt som var och ens rätt att välja sin identitet värnas som individ och inte som en ihopklustrad etnisk eller kulturell grupp?

Vad händer om politikens uppgift återigen blir att befria människan? Vad händer om statsindividualismen återigen blir en politisk kraft?

Svaret finns hos politiken!

Läs mer:

SD motståndare gör inte fel. De gör helt fel. Lena Melin

http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/lenamellin/article20658129.ab

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Defence- and Securitypolicy. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ack ja…Vad vore migrationspolitiken utan Sverigedemokraterna…

  1. Precis det parti som efterfrågas här finns redan, det heter Borgerlig Framtid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s