Tilt och patt i politiken!

Vi har tilt eller patt i politiken. Desperat frustrerat beteende i poker eller rakt av låst läge i schack. Oavsett vilket så är det ett underbetyg åt politiken på nationell nivå.

I kommunerna där vardagen för människor helt enkelt måste fungera där har politiken löst sin uppgift såsom vi väljare, invånare, skattebetalare och medborgare förväntar oss.

• 100 kommuner får blocköverskridande styren i olika varianter, jämfört med 38 under förra mandatperioden.
• 84 kommuner har minoritetsstyren, jämfört med 41 förra perioden.
• Andra partier än de åtta riksdagspartierna är med och styr i 51 kommuner.
• Totalt finns nu 95 olika konstellationer och kombinationer av partier i kommunernas styren.
• S är med och styr 191 kommuner, en kraftig ökning från 148 senast. S innehar nu den centrala maktposten som kommunstyrelsens ordförande i 186 kommuner.

Nya beslutsfattande koalitioner – en del riktigt oväntade – har alltså växt fram. Koalitioner som fr.o.m. januari kommer att axla ansvaret för åttio procent av vår välfärdsproduktion!

Några ljusglimtar synes dock efterhand på nationell nivå. Stefan Löfven visar i dag i ett politisk resonemang att han är beredd att även förhandla i grundläggande partipolitiska sakfrågor. Dit hör t.ex. traineplatserna inom äldreomsorgen. Löfvens resonemang inger förtroende då han tydligt markerar att han fokuserar på målet, nämligen att minska ungdomsarbetslösheten samtidigt som han är beredd att resonera och förhandla om vägen dit.

Även om Löfven under hela hösten har lyft fram sin vilja att förhandla så blir det här den konkreta förhandlingsboll som Alliansen nu får i sitt knä att reagera på och därmed visa att de vill och har förmågan att förhandla fram hållbara lösningar i enskilda sakpolitiska frågor.

Miljöpartiet gör också en kovändning i frågan om förbifart Stockholm. Det är förmodligen en av de dyraste kovändningarna hittills i politisk dogmatik. Under bilan av sjunkande opinionssiffror och en sakta växande politisk erfarenhet i pragmatik inser även mp att förbifartfrågan har skadat denna regerings trovärdighet i frågan om regeringsduglighet.

Socialdemokratin synes dock ha gått stärkt ur de senaste veckornas process. Om det beror på oklarhet och efterföljande eventuell väljarförhoppning att Socialdemokratin går in i egen minoritetsregering är i nuläget okänt. Men det blir intressant att ta del av nästa opinionsmätning nu när Löfven åter har markerat att Socialdemokratin och Miljöpartiet bilder regering om de rödgröna når högre väljarandel än Alliansen.

Idag öppnas även en tredje nyckel och det är till dörren som innesluter migrationspolitiken. Migrationspolitiken är ju i många avseenden den gordiska knuten i svensk politik. Göran Hägglund skriver i dag på DN-debatt att ”Jag har varit arg och sorgsen denna höst. Över att vi blivit ett land där ingen diskuterar hur vi ska lösa samhällsproblem för att alla är upptagna med att klistra etiketter på varandra”.
Han presenterar tre förslag, som han menar ska svara på ”de utmaningar som en kraftigt ökad invandring för med sig”. Krisdemokraterna föreslår lägre bidrag, tillfälliga uppehållstillstånd de första tre åren och en snabbare handläggning. Viktiga sakpolitiska öppningar och ställningstagande inom migrationspolitiken. Men det räcker förstås inte. I anslutning till migrationspolitiken infinner sig det stora samhället med de omkringliggande politikområdena vilka också behöver en rejäl omsorg och uppmärksamhet såsom kommunicerande kärl mellan migration och integration.

Frågan är vad de senaste veckornas tilt och patt egentligen säger om den nationella nivåns politiska betydelse och stringens klämd som den är mellan kommunernas vitala välfärdsproduktion och leverans i vardagen och EU:s normsättning!?

En slutsats i dag är att politiken möjligen har mognat något efter valnattens eufori och höstens tilt och patt. Turbulensen i sig har medfört att politiken har fått börja ömsa skinn, kavla upp ärmarna och gå i närkamp i detaljerna väl medvetna om att i politiken räknas endast resultaten och inte avsikterna.

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Democracy and Human Rights, Management, Participation and influence. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tilt och patt i politiken!

  1. Meritokrati skriver:

    Likt ormen i gamla testamentet skiftar politiken form när omständigheterna förändras. Somliga må hävda att detta är ett kvalitetstecken, ett exempel på en fungerande demokrati. Andra må hävda att detta tyder på vilsenhet och oförmåga att identifiera de centrala frågorna/problemen för kommande generationers välfärd och – ja, till och med – existens.
    Varför ställer vi lägre kunskapskrav på våra folkvalda än på ansvariga inom de ansvariga myndigheterna?

    MERITOKRATI!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s