Besvärjelsen över maktpredatorn Putin känns nog trygg…för stunden…

Återigen hörs den, besvärjelsen! ”Putins agerande är irrationellt…”. Det är en ramsa som rabblas som ett mantra i tid och otid. Som om denna besvärjelse skulle förändra sakläget och öka vår trygghet. Som om denna besvärjelse skulle befria från underlåtenhetssynder.

Putin agerar inte irrationellt. President Putin, den förre KGB-översten i ett av världens mäktigaste länder har inte nått dessa poster genom att vara och agera irrationellt!

Om det handlar om att provocera omgivningen alternativt desperat försöka plåstra om såren så är den som uttrycker denna åsikt i det första avseendet ute på fel spår och i det andra avseendet ute på ett sidospår till de goda föresatsernas yta. I den senare delen vet vi att vägarna till allt från misslyckanden till katastrofer är fyllda med just goda föresatser. I den förra delen vågar jag påstå att Putin inte är ett dugg provocerad. En person med Putins bakgrund blir inte provocerad av historielöshet och okunskap hos sin motståndare!

Putin blir möjligen provocerad av irrationella hot. Provocerad av irrationella hot och möjligen lugnad av uppvisat kraftfullt rakt rationellt förutsägbart motstånd, en tydlig respektfull linje med förutsägbara och uppvisade konsekvenser kopplat till uppvisad motmakt. Men naivitet och skrämda nervöst hållna motsägelsefulla fraser gynnar endast Putins linje. Putin är en maktpredator. Minsta lilla tecken på svaghet och Putin använder sin makt.

Följ i spåren av just denna linje. Börja i dess källa. Läs Putins tal och studera Putins handlingar sedan femton år tillbaka. Gör det! Gör det innan det är för sent – kanske inte för oss – men väl för delar av Östeuropa där det finns ryska minoriteter, Estland, Lettland, Litauen etc.

En ledande maktmänniska som under så lång tid har stakat ut och bit för bit presenterat sin linje gör det förstås inte som någon allmän terapisysselsättning. Det finns mycket tydliga drivkrafter och mål.

Putin är en revanschist som använder revanschistens hela katalog av verktyg. Det är inga märkvärdigheter. Det är inget irrationellt. Det är inget spännande. Det är inget uppseendeväckande. Det är den reella maktpolitiken med de metoder, motiv och mål som revanschister alltid har använt. De lagar efter läge för att uppnå sina mål. I detta är självklart även maktutövningen under resan fram till målen i sig ett mål.

Se verkligheten för vad den är. De senaste tjugo årens avspänning har varit ett undantag i den europeiska historien. Runtom i vår omvärld har världens och människors folkbrott, krigsbrott, inhumaniteter, maktprojiceringar, osv. fortsatt i oförminskad styrka. Rentav i vissa regioner ökat i omfattning, cyniskhet och grymhet.

Nu återställs den råa maktens dominans igen även i Europa. Att ha rätt och att få rätt är som bekant inte sällan två skilda ting. Det är ett tillstånd som inte bara gäller individer när staten sviker sin uppgift och sitt konventionsansvar att kontrollera ytan. I det historiska perspektivet handlar det om det Westphaliska ansvaret. I nutid avser det statens skyldigheter att tillämpa konventionerna om de mänskliga rättigheterna, folkrätten m.m.

Tyvärr gäller detta inofficiella makträttstillstånd alltför ofta även i det internationella umgänget. Efter ett två decennier delvis – glöm inte krigen på balkan – långt upphåll gäller det återigen i delar av Europa.

Det är rationaliterna – normalbilder och avvikelser vi behöver förhålla oss till. Irrationaliteter kan vi kalla det vi tror oss inte kunna eller kanske rentav inte vilja förstå. Vi kan krama det som en tröstefilt om vi saknar kunskap, självförtroende, mål och förmågor att möta och hantera rationaliten. Önsketänkande kallas det.

Men det är både rationaliteter och irrationaliteter vi behöver förhålla oss till. Det kanske är vår irrationalitet, men det är nog definitivt Putins rationalitet…och jo det finns professioner som kan bidra med förklaringar till Putins beteende. De finns på utrikespolitiska institut, försvarshögskolor, underrättelsetjänster m.fl. Det går också bra att följa Putins egen linje från källan och framåt. Det är bara att knacka på och ställa frågan, ”varför?”.

Och nej! Besvärjelsen befriar inte heller från underlåtenheten att sköta uppgiften att värna vår suveränitet, vårt oberoende och vår integritet. I den delen gäller endast omedelbar bot och bättring.

Läs mer

Putin wants to regain Finland

http://www.independent.co.uk/news/world/europe/vladimir-putin-wants-to-regain-finland-for-russia-adviser-says-9224273.html

Putin is infiltrating Europe

http://www.businessinsider.com/putin-is-infiltrating-europe-2014-12

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Defence- and Securitypolicy. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s