Gäng som stat – ges chansen tas ytan över av den kriminelle

”- Ni i Sverige behöver inte vara rädda. Lettland och Estland har däremot anledning att var rädda.”

(Den ryska presidenten Vladimir Putins sändebud, Sergej Markov)

Ytan! Återigen denna yta. Ständigt denna yta. Ytan är grunden för vår gemensamma stat oavsett om det handlar om 55 no-go-zoner i Sverige där parallellstaten tar över i form av kriminella gäng eller om det handlar om den auktoritära Putinstaten Rysslands intervention i och ockupation av grannländers territorium som i Ukraina.

Maktprojektion och subversion – hot och destabilisering – i hybridkrigföringen påminner såväl i detalj som i sin helhet om den kamp om ytan som de kriminella gängen ägnar sig åt och också når framgång med när staten abdikerar från sitt mest grundläggande uppdrag, nämligen att garantera suveräniteten över en avgränsad preciserad yta.

En väl kontrollerad yta där samhällets – våra – institutioner äger och kontrollerar såväl den fysiska geografiska ytan som den mentala värderingsytan kodifieriad i vår lagstiftning och upprätthållen genom medborgartillit och en stark rättsstat. Det är en yta som vi självklart även ska äga i förhållande till andra stater, stater som Putinstaten Ryssland.

Orsaken till att Ryssland ens projicerar dessa hot mot sina mindre grannar är förstås för att de vill och kan! Ryssland har såväl viljan, förmågan och den politiska målsättning klar för sig. Hybridkrigföringen innehåller hela registret av påverkan. Avsikten är förstås att hoten som sådan skall räcka för att skapa foglighet. I huvudsak ett beteende som strider mot internationell rätt men som fortgår och accentueras därför att makt genom styrka går före makt genom rätt.

Oavsett om det gäller ytan i en förort eller om det är ytan hos våra baltiska grannar får dialogen aldrig upphöra. Tvärtom må den intensifieras, men vi behöver också en såväl styrka mot våra inre hot som en styrka mot externa hot. Hotet må vara ett gäng eller en stat.

Det som förenar är att de uppträder kriminellt på den yta som vi medger. Den yta vi upplåter genom ansvarslöshet och politisk naivitet. Den yta som vi upplåter därför att politiken prioriterar det som för tillfället ger mer mediapoäng. Det som ger mest feel-good för tillfället.

Kvartalspolitikens återvändsgränd, ytan. Det är nämligen det handfasta beviset på när samhället – vi – misslyckats med vår mest grundläggande uppgift. Kvartalspolitiken bidrar till att skapa tomma tunna skal utan reellt innehåll. Skal som täcker en tomhet som inte tål att synas. Det vet både det kriminella gänget och den kriminella Putinstaten. De vet och de använder det nu och här.

Läs mer:

Ungdomsgängen styr i flera stadsdelar

http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2579258-ungdomsgangen-styr-i-flera-stadsdelar

Hela torget gungar – Johan Westerholm

http://ledarsidorna.se/2014/12/hela-torget-gungar/

Nattvandrarstaten – Sanna Rayman
http://blog.svd.se/ledarbloggen/2014/11/18/nattvandrarstaten-i-harjedalen/

Estland och Lettland ska vara rädda

http://www.svt.se/nyheter/varlden/estland-och-lettland-ska-vara-radda-for-oss

Bränn en bil och få ett jobb

http://www.svtplay.se/video/2471378/brann-en-bil-fa-ett-jobb

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Defence- and Securitypolicy. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s