Ryssland agerar rationellt! Det är vi som är irrationella

“Nej men vi brast i analysen och det är väldigt allvarligt. Kanske hade vi invaggats i någon säkerhet att vi hade att göra med ett rationellt Ryssland som inte skulle ta till annektering av Krim. Det är första gången sedan andra världskriget som ett land har annekterat en del av ett annat land.”
Utrikesminister Wallström (s)

Tro inte att Ryssland handlar irrationellt. Tvärtom. Rationalitet handlar bl.a. om vilja, förmåga och målbild. Ryssland handlar självklart rationellt utifrån sin validering av dessa grundvärden.

Däremot är det vårt problem att vi inte har en hotbildsoberoende grundförmåga att försvara oss. Det är också vårt problem att vi inte fullt ut klarar av att förstå vad som sker i Ryssland och att möta denna utveckling bit för bit och steg för steg. Det är irrationellt.

Sedan Georgienkriget har samtliga indikatorer infriats som dåvarande Försvarsberedningen satte upp som signaler för när det är dags för ett svenskt återtagande av förmåga. En förmåga som kan matcha vår vilja att försvara oss. Självklart tillsammans med andra vänner (såsom till för trettio år sedan med de ytterst sekreta iordningsställandeplanerna m.m. med Nato under kalla kriget), men samtidigt utan att vi blir en försvarspolitisk monokultur, med enbart förmåga på ubåtar, underrättelser, specialförband, ledningssystem, stridsflyg och artilleri.

Alla allianser och all samverkan överlever till den stund någon av parternas intressen förändras. Därför kan vi inte fullt ut lägga försvaret av vårt land, våra värderingar och oss invånare på andra än oss själva. Samverkan kräver resursinsats. Allians kräver också resursinsats. Om inte annat behövs en rejäl resursinsats för att vi skall uppfattas som trovärdiga. Trovärdiga genom att vi kan uppträda och agera trovärdigt. Trovärdiga genom att vi tillsammans med våra vänner klarar att hantera den sjätte generationens krigföring.

Vi behöver återta – inte återskapa – tröskeleffekten. Det är nya förutsättningar som gäller. En sådan förutsättning är att vi åter börjar agera rationellt i försvaret av vårt land.

Läs mer:

Putin är irrationell – Margit Wallström

http://www.expressen.se/nyheter/margot-wallstrom-putin-ar-irrationell/

http://www.svt.se/nyheter/sverige/wallstrom-ingen-ska-tveka-om-att-vi-forsvarar-oss

Putin is infiltrating Europe

http://www.businessinsider.com/putin-is-infiltrating-europe-2014-12

Advertisements

About Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
This entry was posted in Defence- and Securitypolicy. Bookmark the permalink.

One Response to Ryssland agerar rationellt! Det är vi som är irrationella

  1. jan-olov holm says:

    Instämmer i din analys och kommentarer.Mycket bra skrivet som vanligt

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s