Rapportförsvaret har ersatt uppsatsförsvaret, insatsförsvaret och invasionsförsvaret

Målet för Sveriges säkerhetspolitik är ytterst att garantera landets politiska oberoende och självständighet. Det förutsätter förmåga att kunna hävda landets suveränitet. Därför bör utformningen av Försvarsmakten, oavsett omvärldsläge, ta sin utgångspunkt i närområdet.

Försvarsmakten kan utöva en stabiliserande påverkan bl.a. genom ett aktivt uppträdande. En egen militär förmåga att föra väpnad strid avskräcker en möjlig motståndare. Vi får en önskvärd tröskeleffekt. Tröskeleffekten definieras av förmågan att förebygga att ett allvarligt hot övergår till ett väpnat angrepp på Sverige. Försvarsmaktens bidrag till en hög tröskeleffekt är central för Sveriges säkerhetspolitik.

Mot denna bakgrund är det anmärkningsvärt hur det svenska försvaret av Sverige har degenerats över tiden. Sedan en tid tillbaka är Nato mera på hugget i försvaret av Sverige än vad vi själva är. Men vi har ju faktiskt en oslagbar fördel!

Det fanns en tid då minskningen av vårt försvars kostym var klart motiverad. Tiden efter kalla kriget gav goda möjligheter att anpassa försvaret till en förändrad operationsmiljö.

När nu denna operationsmiljö förändrats ännu en gång sedan kriget mot Georgien, påskkränkningar av Sverige samt Ukraina-interventionen och Krimockupationen så har inte viljan till anpassning varit riktigt lika eldigt entusiastisk.

Jag har tidigare skrivit om det svenska försvarets omvandling från invasionsförsvar via insatsförsvar till ett uppsatsförsvar. Vi kan nu konstatera att vi nått en ny nivå på hela försvarspolitiken.

Medan svensk jakt jagar ryss som kränkt och sedan obekymrat nonchalant lämnat svenskt territorium laddar Sverige med det tyngsta vi har, nämligen ett rapportförsvar. Visst vi har hela sju marina enheter – ni vet båtar – och ett sextiotal stridsflyg (i realiteten möjligen som bäst ett knappt tjugo-trettiotal i luften samtidigt) gripbara för vårt skalskydd. Men framförallt har vi ett hypermodernt och massivt rapportförsvar med omedelbar verkan i målet. Bortom plockepinnsystem som VIDAR, PRIO och EMELIA har vi nu systemet Excellensrapporten. Vår spjutspets!

Hujedanmig! Det är klart att ryssen får genomlida en riktigt tuff helgvila sönderstressad och allvarligt oroad av den svenska rapporten som strax kommer att överlämnas till excellensen vid Utrikesdepartementet.

Alla vet ju att den svenska försvarsbyråkratins rapporter kan lamslå såväl den egna riksdagsförvaltningen som
vilken potentiell fiende som helst.

En-veckasförsvaret är en mild västanfläkt i högsommarvärme jämfört med den beslutsamma tornadokraft som är inneboende i det svenska rapportförsvaret.

”Först efter att de ryska planen vänt österut, halvvägs ut i Östersjön, ska de plan som ingår i incidentberedskapen ha hunnit ikapp. Orsaken till det senfärdiga agerandet kan ha varit ”en felbedömning och sen startorder.” Nåväl rapporten lär väl resolut, kraftfullt och respektingivande bringa klarhet i händelsen…

Ja jag raljerar hårt! Men inte på något vis mer än den raljans som präglar politikens behandling av vår gemensamma försäkringspremie, vårt försvar.

Det fanns en tid – och den tiden borde även vara nu – när den svenska incidenten mötte dåtidens ryss redan vid den sovjetiska territorialgränsen. Det var på den tiden när politiken fortfarande levde under minnet av hur det var att låna ut svenskt territorium till en annan nation.

Det var under en tid när politiken förstod att även en utlåning av våra noder och flöden är ett allvarligt intrång i vår suveränitet. Ett intrång som betydligt försämrar våra möjligheter att sätta oss i respekt även inom andra politikområden. Nordkalotten med flödena över Norra ishavet och Östersjön med Gotland som nod och med flöden från ryska hamnar till utloppet i Atlanten är för regionerna väsentliga flöden och noder. Väsentliga såväl för Sverige som Ryssland och en alltmer aktiv och oroad omvärld. För Norge, Finland, Estland, Lettland och Polen är dessa spänningsfält ytor som inte enbart kan försvaras med hjälp av analysrapporter un masse. Det krävs mer. De kräver mer, framförallt av Sverige.

För om vi inte är beredda att försvara vår suveränitet – våra värden och våra flöden och noder – vad är vi då?

Läs mer:

En rapport – Carl Bildt

http://m.expressen.se/nyheter_-_bildt-har-begart-en-bradskande-rapport_-_/r

Invasions-, insats- eller uppsatsförsvar!

https://brixski.wordpress.com/2013/12/22/invasions-insats-eller-uppsatsforsvar/

Om försvarsbesluten!

https://brixski.wordpress.com/2014/01/10/forsvarsbeslut-att-agera-eller-reagera-i-forsvarspolitiken/

Advancing U.S.-Nordic-Baltic Security Cooperation – Mike Winnerstig

http://transatlantic.sais-jhu.edu/publications/books/Advancing_U.S.-Nordic-Baltic_Security_Cooperation/Advancing_U.S.-Nordic-Baltic_Security_Cooperation

Ett tydligt tecken på det nya säkerhetsläget – Carl Bergqvist
http://www.expressen.se/nyheter/ett-tydligt-tecken-pa-nya-sakerhetslaget/

Ett försvar i användning kostar – Sten Tolgfors

http://politikochperspektiv.wordpress.com/2014/09/19/ett-forsvar-i-anvandning-kostar/

Det kalla kriget fortsätter – Oksana Zabuzjko

http://www.lotcobistand.org/oksana-zabuzjko-det-kalla-kriget-fortsatter

Sverige uppfattas i Ryssland som en pajas

http://m.expressen.se/nyheter_-_experten-i-ryssland-ar-sverige-en-pajas_-_/r

Önskedröm – Annika Nordgren Christensen

http://annikanc.com/2014/09/19/onskedrom/

Ryska stridsflyg utanför Alaska

http://m.expressen.se/nyheter_-_ryska-stridsflyg-utanfor-alaska_-_/r

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Defence- and Securitypolicy, Management. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Rapportförsvaret har ersatt uppsatsförsvaret, insatsförsvaret och invasionsförsvaret

 1. Wille skriver:

  Detta inlägg började väl med ett stort missförstånd?
  Detta stämmer väl inte (nu längre)?
  ”Målet för Sveriges säkerhetspolitik är ytterst att garantera landets politiska oberoende och självständighet.”
  Sveriges politiker vill väl inte att landet ska vara oberoende? De flesta ser ju helst att vi är helt beroende av EU och många andra att vi är beroende av NATO.
  Det är väl egentligen bara de som företräder de där 13% som anser att vi ska var oberoende – och de räknas ju inte – i politiken i alla fall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s