Löfven kan ge mittenväljaren en röst bortom extremen och polariseringen

En del hyser uppfattningen att våra politiker egentligen inte menar vad de skriver och säger. Men, Reinfeldt har under åtta år genomfört merparten av de idéer som han proklamerade i Det sovande folket. Persson genomförde i huvudsak det som återfinns i Den som är satt i skuld är inte fri. Löfven fullföljer sin uttalade linje genom att med fast vilja och uthållighet söka bryta blockpolitiken.

Denna ambition har Löfven upprepat vid ett stort antal tillfällen innan valet. För den som med utgångspunkt i sina värderingar också drivs av en vilja att nå fram till uthålliga och bestående förhandlingslösningar är förstås fasta orörliga icke-pragmatiska och icke-rationella block ett hinder som i sig må övervinnas.

Det är en ambition som verkar stämma väl överens med önskemål hos stora väljargrupper inom Centerpartiet (c) och Folkpartiet (fp). Nästan varannan centerväljare menar att Socialdemokraterna (s) bör göra upp med Centerpartiet och mer än varannan folkpartiväljare har en liknande åsikt enligt analysföretaget Inizio.

Ser vi på utfallet i väljarstödet hos den mer klassiska landsbygdsorienterade folkrörelsecentern i t.ex. Norrland så ser vi hur denna har fått ett kraftigt ökat stöd.

Nordmaling + 16,6%, totalt 36,3%
Storuman + 11,8%, totalt 31,3%
Haparanda +11,7%, totalt 24,1%
Kiruna +10,1%, totalt 28,6%
Vilhelmina + 7,5% totalt 19,9%
Arvidsjaur + 5,4%, totalt 30,4%

Vi kan samtidigt konstatera att Stockholmscentern – som ofta förknippas med en mer nyliberal idétradition – landar på en ökning om 0.7 procentenheter till 4.7 procent.

Det finns sannolikt ett stöd hos centerväljare på landsbygden för en energi-, industri- och näringslivspolitik som på olika vis gynnar just landsbygden. Det är en politisk inriktning där s och c under lång tid har kunnat nå överenskommelser och självklart även framgent bör kunna nå fram till insatser som båda parter kan känna sig nöjda över.

Insatser som gynnar landsbygdens invånare och därmed Sverige i sin helhet. Andra näraliggande exempel är en human effektiv migrationspolitik och framförallt en ansvarsfull integration som fokuserar på det stora samhället med jobb, bostäder och utbildning. Detsamma gäller infrastruktur och försvar. I den senare delen finns en relativ samsyn från Försvarsberedningen att luta sig mot.

I flera av dessa frågor torde även folkpartiet ha starka intressen av att nå gemensamma över tiden hållbara resultat.

Tillsammans innebär överenskommelser på bl.a. dessa områden att många medborgare kommer att kunna njuta frukterna av en politik bortom extremerna och polerna. En politik som kan ge hållbara långsiktiga lösningar på samhällsproblemen och utmaningarna vi står inför. Problem och utmaningar som innebär frågor som extremerna och polerna inte har några riktigt bra sammanhållna svar på.

Den som blir förvånad över Löfvens vilja att bryta blockpolitiken och ge de många väljarna en reell röst bortom extremerna och polerna har inte lyssnat på Löfven. Ambitionen är helt följdriktig och är förmodligen det vårt alltmer polariserade land behöver mer än någonsin. En politik som såväl skyddar de som i dag saknar skydd och stödjer och uppmuntrar möjligheten att ställa om utifrån individuella förutsättningar samtidigt som den uppmuntrar till stark och hållbar tillväxt, ypperligt hög innovationstakt och omfattande kunskapsutveckling. Men det förutsätter att rösterna hos den breda folkrörelsen av mittenväljare – i en bred definition av socialdemokrater, miljöpartister, centerpartister och folkpartister – tillåts slå igenom i politiken långt bortom ideologiskt utopiska extremer och tankesmedjors idépolarisering.

Läs mer:

Näringslivet sätter press på c och fp – Tomas Nordenskiöld i DI

http://www.di.se/artiklar/2014/9/16/naringslivet-satter-press-pa-c-och-fp/

52 procent av väljarna vill ha en blocköverskridande regering

http://mobil.aftonbladet.se/a/www/19558931

Ett sjunkande skepp

http://arbetet.se/2014/09/19/de-lamnar-ett-sjunkande-skepp/

En ohållbar mittenstrategi – Jesper Bengtsson

http://tankesmedjantiden.se/en-ohallbar-mittenstrategi/

Bryt blockpolitiken – Dalman Eek

http://dalmaneek.blogspot.se/2014/09/bryt-blockpolitiken-sa-hindras-sd-fran.html?m=1

Göran Persson: ”Låt kärnkraften vara – ägna tid åt försvaret”

http://mobil.svd.se/c.jsp;jsessionid=D5E600AE269A8BC26ACF15F71031CC41.aldo4?cid=25968641&rssId=&item=http%3a%2f%2fwww.svd.se%2fnyheter%2fvalet2014%2f%3fservice%3dmobile%26amp%3barticleId%3d3946944%26amp%3bsidan%3d1

Förhandlingarna:

http://www.expressen.se/nyheter/val2014/har-lamnar-lofven-riksdagskansliet/

Nils Karleby – Bortglömde tänkaren bakom Socialdemokratins framgångskod

http://www.dagenssamhalle.se/nyhet/den-bortgloemde-taenkaren-bakom-s-framgangskod-10905

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Democracy and Human Rights, Management, Participation and influence. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s