När integrationsekvationen är tom på innehåll och inte längre kan lösas ut

Hittills har inte befattningen som integrationsminister åstadkommit något avgörande resultat eller gjort något bestående intryck. Men att istället gå så långt som att låta integrationspolitik handla om massiva kampanjer mot rasism är förstås rent trams och en tröstefilt när politiken tappat verktygen och förmågan och inget annat verkar fungera.

Arbete, bostad, utbildning och språk är som alltid de fyra grundkomponenterna för en lyckad integration i meningen att varje människa i vårt land skall kunna göra sin livsresa, åstadkomma sitt livsprojekt. Ett livsprojekt som vi ofta – då och då och ibland hela tiden – behöver göra tillsammans med andra. Vi är beroende av varandra om vi ska lyckas nå de bästa resultaten. Det är det som är integration.

Men om vi ska nå dit hän då är Migrationsverkets äskanden om ytterligare 48 miljarder de kommande fyra åren bara en spott i Dalälven. Migrationsverket har hand om det första mottagandet. Integrationen, den ligger på det stora samhälle som väntar utanför Migrationsverkets portar. Det är kommunerna – vissa gör mycket medan andra inte gör någonting alls – med skolor, bostäder, hälso- och sjukvård etc. och det är en rad myndigheter men framförallt är det arbetsmarknaden, näringslivet som är nyckeln till integration. Den tid när finnar, italienare och jugoslaver anlände till Sverige på söndag morgon och stod vid svarven på måndag morgon, den är förstås över för länge sedan. Inte för att vi saknar dess motsvarighet utan bl.a. därför att de är färre och att dagens motsvarande arbete i industrin kräver betydligt mer utbildning.

Allt fler debattörer landar mer eller mindre oblygt i slutsatsen att invandringen – flykting-, anhörig- och arbetskraftsinvandring – leder till en enda återstående väg om integration skall vara möjlig och det är försämrade villkor på arbetsmarknaden.

Det och det vanliga mantrat att ”vad skulle vi ta oss till i vården utan invandrare”. Men få ting visar på en snäv människosyn som just det uttrycket. Varför ska just invandrare jobba i vården? Är det därför vi har ett generöst mottagande? Visst behöver vi betydligt fler händer i vården. Men med händer menas även läkare, sjuksköterskor, tekniker etc. Är dessa yrken inte lämpliga för våra invandrade medmänniskor, eller vad menas med detta nonsensuttalande? Under hur många år har vi talat om validering av invandrades utbildningar och kunskaper? Har vi i dag full validering som gör det möjligt att använda den specifika kompetens som nu anländer med flyktingar från Syrien och Irak?

Det de inte alltid säger när de närmar sig ämnet försämrade villkor men förstås menar är den delen av arbetsmarknaden som har lägst löner och sämst villkor. De säger att de inte vill ställa grupper och individer mot varandra, men likväl är det förstås just det de gör. Rakt av. Få invånare kan nog tänka sig att sänka en redan låg lön i syfte att fler ska få plats på arbetsmarknaden.

Integration får aldrig ta sin utgångspunkt i ansatsen att göra det sämre för människor. Det är förstås helt oacceptabelt att släppa igenom sämre villkor för de redan sämst ställda. Det är visserligen nyliberalens våta dröm och helt i enlighet med visionen om det utopiska kosmopolitiska nyliberala samhället. Ett samhälle långt bortom horisonten för den kommunitära samhällssyn och finansieringsmodell vi valt för vårt välfärdssystem.

Många, en och annan även inom vänstern men då av förmenta humanitära skäl, köper dessa resonemang i praktiken. Kanske därför att de inte berörs av konsekvenserna. Det är allltid lättare att driva den förment goda linjen så länge konsekvenserna av den inte känns i den omedelbara närheten. Det är de, ofta högutbildade och specialiserade arbetstagare, som mer eller mindre försynt driver denna linje samtidigt som de inte alls berörs av risken för sänkta löner och försämrade villkor.

Så vad kan vi då göra. Ja det är förstås en tio-tusenkronorsfråga som egentligen ingen i dag har något acceptabelt svar på. Vad vi definitivt kan konstatera är att vi behöver en betydligt högre tillväxt om vi ska klara av att såväl finansiera bortom själva mottagandet av medmänniskor på flykt som att få fram ett arbetskraftsutbud som matchar näringslivets behov av utbildade människor och detta till avtalsenliga villkor.

Att som en del partier både ta aktiv ställning emot tillväxt och samtidigt vara för en friare och ännu mer generös flykting- och invandringspolitik är en märklig motsägelsefullhet. Det är en tom politik. En motsägelsefullhet som nog endast kan vaggas fram av den som inte själv kommit i närheten av de utmaningar som människor möter i framförallt våra kommuner utanför storstäderna, de som har öppnat sin hjärtan och gör sitt absolut bästa för att erbjuda flyende medmänniskor en första bra start i Sverige.

Detta samtidigt som de kommuner som har de största resurserna och bästa förutsättningarna för mottagande i vanlig ordning hukar bakom skranken. 48 miljarder är en spott i Dalälven, menar vi allvar med att låta migration övergå i integration då behövs betydligt större resurser. Men vi kan börja med att öppna upp i alla kommuner. Det är ett första steg. En bra början, men bara en början.

Ekvationen går helt enkelt inte längre ihop. Den är kanske inte ens en ekvation. Den är nog bara tom rad av siffror. En tom rad av sifferställda volymer.

Läs mer:

Ministerposten ingen vill ha – Johan Westerholm

http://ledarsidorna.se/2014/09/ministerposten-ingen-vill-ha/

Om problemen med problemen och vårt behov av dygd – Ingrid Kampås

http://ingridkampas.wordpress.com/2014/09/09/om-problemen-med-problemen-och-vart-behov-av-dygd/

Rinkebysvenska och rasism – Johan Westerholm

http://ledarsidorna.se/2014/09/rinkebysvenska-och-rasism/

Vägkorsningen – Johan Westerholm

http://ledarsidorna.se/2014/09/vagkorsningen/

Brickan i spelet – Johan Westerholm

http://ledarsidorna.se/2014/09/brickan-i-spelet/

Fördömandet av Skyttedal är bortom rim och reson – Tomas Gür

http://www.dagenssamhalle.se/debatt/foerdoemandet-av-skyttedal-aer-bortom-rim-och-reson-10446

Mot en orolig höst – Johan Westerholm

http://ledarsidorna.se/2014/09/valdagen-mot-en-orolig-host/

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Democracy and Human Rights, Management. Bokmärk permalänken.

En kommentar till När integrationsekvationen är tom på innehåll och inte längre kan lösas ut

  1. Pingback: Dumpningen av människor fortsätter,.. | Häxanmexan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s