Tannenberg då, Novoazovsk nu! Krig i Europa igen.

I dag för hundra år sedan den 30 augusti 1914 i Tannenberg besegrades den 2:a ryska armén under Samsonov av den 8:e tyska armén under Hindenburg. Slaget vid Tannenberg ägde rum den 26-30 augusti i trakten söder om Olsztyn (då i östra Tyskland) Polen. Fyra dagars strider som medförde ca 90.000 lemlästade eller döda soldater.

25 år senare 25 juli t.o.m. 10 augusti 1944 utkämpades ytterst hårda strider vid Tannenberglinjen mellan förband från den Sovjetiska Leningradfronten och det tyska Armé Detachement Narwa. Femton dagars hårda strider lämnade efter sig ca 190.000 lemlästade eller döda soldater.

I dag hundra respektive sjuttiofem år senare befinner vi oss återigen i ett krig mellan två europeiska staters reguljära arméer. Återigen sker det som för många är det helt otänkbara. Detta sker i en tidsanda där den eviga freden hittills har präglat politiska ledares syn på våra grannländer och deras agerande.

Journalister bevittnar nu tillförsel av ryska militära fordon, de besöker hemliga begravningar för stupade i Ryssland och ryska gripna soldater har visats upp i teve. Enligt Nato och Ukraina har Ryssland med ett hundratal stridsvagnar och artillerienheter invaderat landet. I denna stund är Novoazovsk ockuperat och Ryssland rullar nu vidare genom Luhansk och Donetsk i riktning Mariupul vid Svarta havets kust mitt emot Krim. Vi väntar nu bara på att få en bekräftelse av OSSE:s observatörer. Återigen dör eller lemlästas unga män och kvinnor i ett krig som få har bett om.

Den ständigt lika aktuella frågan är återigen kommer vi någonsin lära oss? Framförallt, kommer vi någonsin lära oss att förebygga och motverka att makt ges till de ledare och hantlangare som livnär sig på viljan att kuva andra människors frihet. Vår frihet, öppenhet och fred är inte för alltid given. Snarare är den ett undantag. Naivitet verkar däremot vara en huvudregel.

Läs mer:

Det pågår ett krig i Europa – Wisemanswisdoms

http://wisemanswisdoms.blogspot.se/2014/08/ett-krig-i-europa.html?m=1

Obama Just Made the Ultimate Commitment to Eastern Europe

http://m.theatlantic.com/international/archive/2014/09/obama-commitment-eastern-europe-russia-nato/379581/

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Defence- and Securitypolicy, Management. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tannenberg då, Novoazovsk nu! Krig i Europa igen.

  1. anders skriver:

    Inte bara Ryssland säljer vapen.
    Ungern sålde gamla ryska tanks i augusti till Kiev.
    http://en.itar-tass.com/russia/745284

    Det kommer vapen från många håll. Det är ju ingen stabil utveckling.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s