Tannenberg då, Novoazovsk nu! Krig i Europa igen.

I dag för hundra år sedan den 30 augusti 1914 i Tannenberg besegrades den 2:a ryska armén under Samsonov av den 8:e tyska armén under Hindenburg. Slaget vid Tannenberg ägde rum den 26-30 augusti i trakten söder om Olsztyn (då i östra Tyskland) Polen. Fyra dagars strider som medförde ca 90.000 lemlästade eller döda soldater.

25 år senare 25 juli t.o.m. 10 augusti 1944 utkämpades ytterst hårda strider vid Tannenberglinjen mellan förband från den Sovjetiska Leningradfronten och det tyska Armé Detachement Narwa. Femton dagars hårda strider lämnade efter sig ca 190.000 lemlästade eller döda soldater.

I dag hundra respektive sjuttiofem år senare befinner vi oss återigen i ett krig mellan två europeiska staters reguljära arméer. Återigen sker det som för många är det helt otänkbara. Detta sker i en kosmopolitiskt humanistiskt präglad tidsanda där den eviga freden hittills har präglat politiska ledares syn på våra grannländer och deras agerande.

Journalister bevittnar nu tillförsel av ryska militära fordon, de besöker hemliga begravningar för stupade i Ryssland och ryska gripna soldater har visats upp i teve. Enligt Nato och Ukraina har Ryssland med ett hundratal stridsvagnar och artillerienheter invaderat landet. I denna stund är Novoazovsk ockuperat och Ryssland rullar nu vidare genom Luhansk och Donetsk i riktning Mariupul vid Svarta havets kust mitt emot Krim. Vi väntar nu bara på att få en bekräftelse av OSSE:s observatörer. Återigen dör eller lemlästas unga män och kvinnor i ett krig som få har bett om.

Den ständigt lika aktuella frågan är återigen kommer vi någonsin lära oss? Framförallt, kommer vi någonsin lära oss att förebygga och motverka att makt ges till de ledare och hantlangare som livnär sig på viljan att kuva andra människors frihet. Vår kosmopolitiska frihet, öppenhet och fred är inte för alltid given. Snarare är den ett undantag. Naivitet verkar däremot vara en huvudregel.

Läs mer:

Det pågår ett krig i Europa – Wisemanswisdoms

http://wisemanswisdoms.blogspot.se/2014/08/ett-krig-i-europa.html?m=1

Obama Just Made the Ultimate Commitment to Eastern Europe

http://m.theatlantic.com/international/archive/2014/09/obama-commitment-eastern-europe-russia-nato/379581/

Advertisements

About Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
This entry was posted in Defence- and Securitypolicy, Management. Bookmark the permalink.

One Response to Tannenberg då, Novoazovsk nu! Krig i Europa igen.

  1. anders says:

    Inte bara Ryssland säljer vapen.
    Ungern sålde gamla ryska tanks i augusti till Kiev.
    http://en.itar-tass.com/russia/745284

    Det kommer vapen från många håll. Det är ju ingen stabil utveckling.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s