Klockan klämtar för de resande stridande…!?

Klockan klämtar för de resande stridande!? Snart kan vi skydda våra ungdomar från att dras in i religiös-politisk fascism, rasism, krigsbrott och folkmord i Syrien och Irak (eller för den delen nazistresor till Ukraina), eller? Snart kan dessa ungdomars familjer slippa att våndas, oroas och skämmas!? Snart kan vi gemensamt känna oss trygga att dessa resande stridande hindras från att utbildas, tränas och delta i strider!? Snart kan vi bidra till att förebygga och motverka folkmord och krigsbrott utförda av svenska ungdomar och unga vuxna eller!?

Hur går det med våra insatser mot resande stridande!? Hittills har vi sett några till intet förpliktigande mediala synasutspel och lite nervöst krafsande här och där. Mycket utsöndrad ångest.

En ångest som närmast verkar bygga på en underliggande indirekt rasistisk syn på våra medmänniskor med muslimsk identitet. En rädsla för att adressera frågan på grund av en rädsla för att stöta sig med just dessa medmänniskor.

Men hur resonerar politiken då? Minst sagt upprörande och anmärkningsvärt. De som stödjer IS i Sverige och de som deltar i IS har ingenting med muslimer eller islam att göra. De är kriminella individer med en stark rasistisk fascistisk agenda. De tillhör i många fall vårt sociokulturella utanförskap, inte alltid nödvändigtvis vårt socioekonomiska utanförskap.

De brott som begås av IS:s mördare drabbar framförallt muslimer, men även andra religionsutövare, individer med en annan etnicitet och religionstro än den som IS godkänner. Varje insats mot dessa förgörare av mänsklighetens mest grundläggande normer applåderas av människor med minsta moraliska etiska humanistiska empatiska förmåga.

Visst är frågan obehaglig och komplex, men det är just för sådana situationer som vi har politiken som skall lagstifta och utforma strategier som kan bl.a. förebygga och motverka.

Hittills har de seriösa konkreta förslagen till åtgärder med såväl lagstiftning som strategi kommit ifrån Riksdagsledamoten Staffan Danielsson (c) och experten Edward Nordén samt en handfull sakkunniga och experter i ämnet. För de senare i huvudsak i frågan om lagstiftning.

Vad gäller behovet av såväl ett lagstiftat förbud som en heltäckande uthållig strategi med exakta precisa åtgärder har undertecknad föreslagit en sådan och i princip färdigskriven baserad på internationella erfarenheter, utvärderingar och forskning. Se även https://brixski.wordpress.com/2014/08/12/proposal-for-and-some-thoughts-on-a-tentative-swedish-strategy-on-foreign-fighters-and-combatant-trained-in-foreign-countries/

Riksdagsledamoten Staffan Danielsson som motionerade om förbud mot träning, utbildning och eget deltagande redan i februari fick se sin motion nedröstad i Riksdagen, bl.a. av det parti som nu synes ha vaknat till lite yrvaket och nu gärna surfar på mediavågen när det är opinionsmässigt rätt, riktigt och behagligt. Obehagligt karaktärslöst.

Senaste veckan har det varit rikligt, nästan ymnigt, med feel-good mediautspel nu när frågan har satts på sin spets och opinionen är i medvind. Det är lätt att komma tassandes då. Men okej, nu finns det i alla fall en större partipolitisk enighet (bortsett från v). Det är ett kliv framåt.

Fortfarande är det dock enbart Staffan och Edward som seriöst verkar för en mer omfattande uthållig och precis strategi med en mångfald av åtgärder anpassade till de problem som vi har att möta, särskilt på den förebyggande sidan.

Klockan klämtar!

För övrigt vill jag skicka med till mördarna i IS ”there is no tool for development more effective than the empowerment of woman” Kofi Annan.

This is why you IS are going to lose big time in this war on human dignity. You simply have a really – for humankind – bad idea and impossible mission. Simple as that!

Läs mer:

Uppgörelsen, norska muslimer trötta på hot från politisk-religiösa extremister i Norge.

http://mobil.aftenposten.no/nyheter/iriks/Oppgjoret-7677470.html

Norska regeringen överväger att ta ifrån medborgarskapet från resande stridande

http://www.smp.no/ntb/innenriks/article10052354.ece

The Islamic State

https://m.youtube.com/watch?v=AUjHb4C7b94

British woman vows to become firsr female to behead western prisoner

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/syria/11049663/British-woman-vows-to-become-first-female-to-behead-western-prisoner-in-Syria.html

Dags för tuffare lagstiftning mot jihadister? – Wofgang Hansson AB

http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/wolfganghansson/article19407854.ab

IS surround Syria Airbase

http://www.theguardian.com/world/2014/aug/22/isis-syria-airbase-tabqa

How Obama should declare war on IS – Seth Lipsky

http://www.haaretz.com/opinion/.premium-1.612182

IS! What should US and UK do? – BBC

http://www.youtube.com/watch?v=k5nCwRGfYKo&sns=em

Britons on their way to IS

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2733438/Breezing-Gatwick-five-smiling-Britons-boarding-Thomas-Cook-flight-join-Islamic-State-jihad-Syria.html

Islamismen den dödligaste ideologin – Per Gudmundson

http://www.varldenidag.se/nyhet/2014/08/20/Ledarskribent-Islamismen-Sveriges-dodligaste-ideologi/

Reinfeldt beredd se över lagstiftning

http://mobil.aftonbladet.se/a/www/19426561

Kriminalisera deltagande i krig och terror utomlands

http://mobil.svd.se/custom/svd/redirect.jsp?item=http%3A%2F%2Fwww.svd.se%2F%3Fservice%3Dmobile%26articleId%3D3854326&mredirectsrc=www.svd.se

Hotet från jihadister måste tas på allvar

http://www.aftonbladet.se/debatt/article19432382.ab

FN förbjuder ”terror-resor”

http://mobil.aftonbladet.se/a/www/19586009

Ta ansvar för IS-rekryterna – Nalin Pekgul m.fl.

http://www.svt.se/opinion/sverige-ta-ansvar-for-is-rekryterna

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Defence- and Securitypolicy, Democracy and Human Rights. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Klockan klämtar för de resande stridande…!?

  1. krigsmakten skriver:

    Om du har männsikor som åker iväg utomlands för att mörda, tortera eller spränga sig själv i luften, tror du verkligen att dom bryr sig om att Sverige lagstiftar mot deltagande?

    • brixski skriver:

      Förmodligen inte, men staten ges en möjlighet att ingripa i olika former. Från att hindra till att straffa. Men framförallt är det vitalt att använda en heltäckande uthållig och precis strategi för att markera envar av de resande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s