Övergivna desillusionerade kvinnor och män är en giftig cocktail.

“Men de enheter som tagit över delar av Mosul och Kirkukprovinsen är högst ett par tusen man starka, och det är sensationellt att de drivit bort långt större, modernt utrustade irakiska styrkor.” (DN 20140612)

Inte alls sensationellt. Helt följdriktigt! Om individen inte känner någon tilltro och samhörighet till en stat så finns den helt enkelt inte i den betraktarens ögon. Då är det andra lojaliteter som är viktigare. Gäng, klan, religiös eller politisk sekt, krigsherrar etc alla är de en form av stat när den formella staten enbart är just en formell stat utan någon god innebörd för individen.

De trupper som nu skulle ha försvarat Irak och den gemensamma staten har enligt uppgifter deserterat i god ordning med hela formationer och överlämnat uniformer och utrustning un masse till rebellerna, vilka bl.a. utgörs av ISIS och av f.d. soldater och officerar i den tidigare irakiska armén.

Att år 2003 avskeda dessa istället för att inkludera och integrera dem i det nya försvaret var ett avgörande misstag. Detsamma gäller den civila infrastrukturen med skollärare, administratörer m.fl.

Ekot från det misstaget bevittnar vi såväl i Syrien som i Irak. Sysslolösa övergivna desillusionerade män och kvinnor är en giftig cocktail. Historien borde ha lärt oss.

Läs mer:

Iraq Militants, Pushing South, Aim at Capital

http://mobile.nytimes.com/2014/06/12/world/middleeast/iraq.html?referrer

Insurgents in Iraq overrun Mosul provincial government headquarters

http://mobile.reuters.com/article/idUSKBN0EK22V20140609?irpc=932

En islamistisk rörelse som sätter skräck i folk

http://mobil.dn.se/nyheter/varlden/en-islamistisk-rorelse-som-satter-skrack-i-folk/?brs=d

Military Skill and Terrorist Technique Fuel Success of ISIS

http://mobile.nytimes.com/2014/08/28/world/middleeast/army-know-how-seen-as-factor-in-isis-successes.html?emc=edit_tnt_20140827&nlid=59679535&tntemail0=y&_r=1&referrer=

Advertisements

About Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
This entry was posted in Defence- and Securitypolicy, Preventing and Countering Terrorism, Social Unrest/Disorder. Bookmark the permalink.

10 Responses to Övergivna desillusionerade kvinnor och män är en giftig cocktail.

 1. Rune says:

  Nåja, hur hade det uppfattats av kurder och shias om man låtit armen och administrationen sitta kvar i orubbat bo, just de strukturer som mördat, torterat och gasat ihjäl tusentals?

 2. brixski says:

  Jämför närmast med Tyskland åren 1945-1975. Där de värsta förbrytarna plockades direkt samtidigt som administrationen rullade igång, inkluderande en och annan administratör som hade haft såväl partibok som höga befattningar. Dessa rensade i sin tur bort allteftersom författningsskyddet och polisen hann ikapp dem. Vissa klarade tyvärr även den granskningen men var löpande föremål för förundersökningar, tänker tex på “Warzsawas bödel” som sedermera rundande av en jariär som borgmästare på tyska kusten. Poängen var att de fick igång administrationen relativt omgående och kunde såväl sysselsätta denna som efterhand ta hand om återkommande soldater. Varje stat behöver reglerade institutioner, annars tar de oreglerade över. Men visst var det många som var upprörda då också. En del av konsekvenserna såg vi ju i 70-talets tyska ungdomsrevolter mot den äldre av de unga uppfattade som den sk nazifierade generationen. Men visst jag förstår definitivt din poäng. Helt klart. Moraliskt är det förstås förkastligt.

 3. Rune says:

  Vad värre är var att fd nazister i Justitiedepartementet gjorde skrivningarna i lagen så att medhjälp betraktades som ett ringa brott och innebar att man kunde arbeta vidare efter en dom, något som först nyligen har korrigerats. Men tillbaka till ämnet, det tog tio år innan man satte upp Bundeswehr och Terroristernas framgångar kan ju bero på att Malik har släppt fram dom för att kunna införa undantagstillstånd och bli de facto diktator samt klämma väst och saudierna på mer pengar

 4. brixski says:

  Ja det är en otäck berättelse om relativism, förnekelse men framförallt den då djupa statens förmåga och nätverk. Ja det tog tid att återupprätta Bundeswehr. Men även i Irak var stora delar utslagna och hemforlovade. Bremers beslut om upplösning har ju kritiserats rejält. Hans eget försvar var just att armén inte längre existerade. Militärt befäl på plats gjorde en delvis annan bedömning där de fokuserade på nätverken, strukturerna och de befintliga resurserna av utbildade soldater och officerare. Dessa bedömdes kunna utgöra en nyttig plattform för en ny armé. Även i Tyskland användes tidigt och omgående flitigt dessa strukturer. Jag skrev om ett sådant kvalificerat möte i https://brixski.wordpress.com/2013/04/25/fran-en-tysk-till-en-rysk-laxa/ Men som du säger det tog tid att återupprätta B och då under tryck av händelseutvecklingen i omvärlden. Min poäng är just att använda nätverken, strukturerna och framförallt soldater och officerare men även civila tjänstemän, men att också att efterhand lagföra de som begått olika brott mot krigets lagar etc.

  • Rune says:

   Jo men Tyskland 45 är ingen bra jämförelse, ett Tyskland bestående av Polen, Tjeckien och Tyskland där man efter 1945 låter Arme, Polis och Förvaltningsstrukturer vara intakta är en bättre utgångspunkt. Hur hade det uppfattas hos Polackerna som i åratal förtryckts och diskriminerats eller Tjeckerna som fått byar gasbombade? Hitller är väck men samma Armee som utförde Gasbombningarna sitter kvar i garnisionerna i Polen o Tjeckien?

   Dessutom hade ett beslut att låta Saddam-stukturerna vara kvar väckt en våldsam kritik i väst

 5. brixski says:

  och intressant scenario och teori. Inte alls omöjlig mot bakgrund av den disciplin som verkar känneteckna fanflykten. Många lösa trådar att nysta i.

 6. brixski says:

  Men vilken är din professionella bedömning utifrån din speciella kompetens och ditt perspektiv från verksamheten?

 7. anders says:

  Om man läser lite utländska nyheter så framkommer att klan-tillhörigheten inte behöver betvivlas ett dugg.
  http://moroccantimes.com/2014/07/nsa-documents-reveal-isis-leaderabu-bakr-al-baghdadi-trained-israeli-mossad/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s