Du vet aldrig vad du har sagt innan den du talar med har svarat – om opinion och berättelse

Fyra nyckeltal

Noterar fyra nyckeltal i dagens väljarundersökning från SCB:

1. Rödgrön majoritet på 51.3 %

2. Avståndet till Alliansen är 14.5 procentenheter

3. Stödet för SD, Fp, Kd, M och Mp minskar

4. Europaval är som alltid en sak och allmänna val en annan sak när vi analyserar opinionsstöd.

Politiken bör lyssna riktigt noggrant

Men valet till Europaparlamentet är en viktig varningsklocka för partierna. Här ser väljarna en möjlighet att ta ut sin besvikelse, straffa ett parti som svikit, följa en ny trend, söka bland politiska budskap etc. Valet ger en intressant bild av stämningarna i ett land. Inte bara i dag utan även för den nära framtiden. Valets bild av ett Feministiskt initiativ, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna på väg framåt indikerar bl.a. stora skillnader mellan stad och land och regioner. Det indikerar även att politikområden som miljö, feminism och integrations- och flyktingpolitik ligger vidöppna för politisk mobilisation.

Men kanske mer än något annat ser vi hur ett uppdämt missnöje kanaliseras. Ett missnöje som i grunden rentav handlar om bristande synbarhet eller delaktighet och där varningen till politiken är ”förgät mig ej”. Det är något för fler politiska partier att uppmärksamma. En slags opinionsundersökning av hög kvalité, om den används. Politiken bör lyssna riktigt noggrant.

Visselpipor och kanelbullar har ersatts av politik som möter politik?

Socialdemokraterna har, enligt SCB, tagit väljare från Moderaterna och Sverigedemokraterna. I fallet Sverigedemokraterna kan det bl.a. indikera att det mobiliseringsarbete som gjorts av de fackliga organisationer börjar ge resultat. Då menas inte kanelbullar, saxofoner och visselpipor utan snarare att kass politik bemöts med bättre politik. Dit hör en noggrann genomgång av vad t.ex. Sverigedemokraternas politik medför för en metallarbetare eller för någon verksam inom vården.

I detta ingår att Socialdemokraterna åter har börjat uppmärksamma individer och grupper som nog har känt sig hyfsat bortglömda i politiken. En bortglömd del av arbetarklassen. En arbetarklass som nog efterhand har tagits för given. En arbetarklass som till slut har tröttnat på att både vara absolut partilojal i sin röst och böja nacken inför mästrande pekpinnar när den väl höjer sin röst.

Här återstår oerhört mycket att göra när SD är näst största parti i klassiska arbetarkommuner som t.ex. Borlänge, vilket de delar med ytterligare hundra kommuner. Alla dessa väljare är förstås inte rasister eller ens främlingsrädda. Där handlar det om en inympad hopplöshet med obefintliga möjligheter att göra klassresan och där kritiken och rösten inte handlar om hat mot invandrare utan där missnöjet riktar sig mot en politisk elit och medial bild som inte speglar den verklighet som dessa väljare lever i.

SCB:s väljaranalys leder till många funderingar om kärnväljare, byte av väljare, berättelser, etc

Det minskade stödet för Moderaterna och Folkpartiet kännetecknar såväl valet till Europaparlamentet som SCB:s valanalys. Orsakerna är självklart flera. Dit hör sannolikt långvarigt regeringsinnehav som i mot-demokratin kan uppfattas som synonymt med trötthet och oförmåga och ovilja till nya initiativ. Dit hör sannolikt också problem med skola, försvar, omsorg, infrastruktur etc. Det är politikområden som i väljarens perspektiv klistrar fast särskilt ordentligt vid dessa två partier.

Hur lyder Moderaternas berättelse – lyhörd och/eller populistisk?

I Moderaternas fall kan det nog också vara så att den tidigare framgångsbilden av ett inlyssnande Nya Moderaterna kan ha förändrats till bilden av partiet med det fuktiga fingret i opinionsvinden. Den delen vet vi alltför lite om i dag, men det är nog den enskilt mest intressanta analysen som vi har att invänta från opinionsforskningen. Var går gränsen mellan att vara inlyssnande och att vara populistisk? När börjar kärnväljarna lämna skeppet och söka nya farkoster? Hur känslig blir ett sådant parti för samhällsförändringar och opinionsvindar? En del av analysen handlar om vad som de facto har skett och en del av analysen om hur väljarna, sympatisörerna och medlemmarna uppfattat och uppfattar partiet? Vilken identitet vill Nya Moderaterna kännetecknas i jämfört med vilken identitet omgivningen klistrar på Moderaterna? Vilken berättelse förmedlar Moderaterna och vilken berättelse hör omgivningen?

Nu svarar omgivningen Moderaterna

En vital regel i allt ledarskap är att du aldrig vet vad du har sagt innan den du talar med har svarat! Nu har väljare, medborgare, invånare och sympatisörer svarat. Hur ser svaret ut under valnatten i september 2014?

Läs mer:

SCB

http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Demokrati/Partisympatier/Partisympatiundersokningen-PSU-/12436/12443/Behallare-for-Press/374458/

När rött blir brunt

http://www.dagensarena.se/magasinetarena/nar-rott-blir-brunt/

Rasism bekämpas inte med klassförakt

http://nojesguiden.se/artiklar/rasism-bekampas-inte-med-klassforakt

Om en SD-väljare

https://www.facebook.com/klauspeter.beiersdorf/posts/10152434537962042

SD näst störst i 106 kommuner

http://www.dagenssamhalle.se/blogg/2014/05/sd-naest-stoerst-i-106-kommuner-9260

Aningslösheten blev Sverigedemokraternas segertåg

http://hotlamotte.com/2014/05/26/aningslosheten-blev-sverigedemokraternas-segertag/

Nej, europas väljare har inte blivit fascister

http://www.bt.se/ledare/kronikorer/johansson-heino-nej-europas-valjare-har-inte-plotsligt-blivit-fascister%284302083%29.gm#.U4T9m9ecYqg.facebook

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Democracy and Human Rights, Management, Participation and influence. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s