Putin – har uppnått sina mål genom att agera som en adaptivitetens mästare

Så har Putin uppnått sitt strategiska mål för Krim och sina operativa mål för Östra Ukraina. Under tiden som omvärlden har fokuserat all sin kraft på händelseutvecklingen i Östra Ukraina har Putin konsoliderat och stabiliserat annekteringen av Krim. Ser vi den hand som visas upp eller det som sker runtomkring? Diversionen har varit ytterst framgångsrik. Putin har tagit fram och använt hela sitt register av kunskaper om hur politiska mål kan nås genom subversion och lågintensiva stridshandlingar. Det skedda är en nyttig lärdom för dagens elever vid såväl försvarshögskolor som utrikes-och säkerhetspolitiska institut. Den kunskap som nu åter finns tillgänglig tillhörde förr grundutbildningen över en tänkt motståndares agerande under ett skymningsläge strax övergående i förbekämpning.

För omvärlden framstår nu förhandlingarna i Geneve som en framgång. Ryssland, Ukraina, USA och EU enades om att inte använda våld, att beväpnade grupper ska avväpnas, att ockuperade byggnader ska återbördas, att ockupanter ska ges amnesti m.m. För Putin är det förstås en reell framgång. En rejäl framgång. Krim är förlorad respektive vunnen och freden är säkrad. Putin har fått sitt, för den här gången. Ryssland har tagit kontroll över Krim, motverkat att Ukraina blir medlem i Nato och säkerställt att Ryssland kan kontrollera vapenindustrin i östra Ukraina. När Obama hotar Putin med att det blir fortsatta sanktioner om överenskommelsen inte följs så ler förstås vinnaren Putin. För Putin har plockat sitt guld och nu återstår enbart honungen i burken.

Östra Ukraina är ett fortsatt ryskt prioriterat strategiskt mål. De operativa vinsterna i dagsläget består bl.a. i att det står alldeles klart för Ukraina, omvärlden och den ryska hemmaopinionen vem det är som bestämmer i regionen. För Putin är Ukraina i dagsläget musen som katten leker med tills den ger nådastöten. Putin gör nu ett uppehåll i synbarheten. För tillfället behövs den inte. Tvivla dock inte på att destabiliseringen lär fortsätta även om den byter skepnad. Ryssland kan vänta. Med fortsatt mindre synbar men kraftfull subversiv verksamhet i Östra Ukraina så talar tiden för ett alltmer splittrat Ukraina och därmed ett ökat ryskt inflytande. Putin lär återkomma i direkt handling när omständigheterna så medger. För när Västeuropas prioriterade mål är att undvika våldet och en eskalering av detta så är subversionen och just det lågintensiva våldet Putins medel. Västeuropas prioriterade mål begränsar Västeuropas handlingsutrymme och försvagar dess förhandlingsposition samt uppmuntrar Putins initiativförmåga och stärker hans förhandlingsposition. Vad som nu undviks kan komma sjufalt värre igen.

I Västeuropa dras dock en lättnadens suck framförallt därför att hotet mot flödet av den heliga ryska gasen är avvärjt, för denna gång. Allt kan återgå till sin normalitet. För handen på hjärtat, hur många av oss tror att ledare i Västeuropa är beredda att vidta några som helst åtgärder för att minska beroendet av t.ex. rysk gas och därmed återta en del av den nu uppvisade begränsade handlingsfriheten i förhållande till ryska krav och ambitioner. Rentav lär en och annan hävda att det var det Västeuropeiska gasberoendet som gjorde att krisen inte förvärrades ytterligare!? Ja, vem vet. Men om det är så, då må vi fråga oss själva till vilket pris? Jo, ett pris är förstås att vi i Europa indirekt tillåter att det europeiska samarbetet även inkluderar annektering av grannstaters territorium så länge den angripande staten kan dels motivera sin insats med hänvisning till bl.a. humanitärt stöd till ”sin egen” befolkningsgrupp i det nära utlandet dels sätta hård makt bakom ambition och vilja. Få tror att sådana ambitioner finns i övriga Europa. Men helt klart finns ambitionen, förmågan och beslutsamheten i den ryska staten, i Putinstaten.

Vi har bara sett början på Putins adaptivitet. Det som är lika kusligt som följdriktigt är att den fungerar. Immuniseringen sker succesivt. Appeasement gynnar alltid aggressionen.

Läs mer:

Om Sverige – om säkerhets- och försvarspolitisk naivitet, nonchalans, okunskap och historielöshet

http://mobil.svd.se/c.jsp;jsessionid=F785ABEFBB26FDAD1B9A2BA68624D600.rocco4?cid=25968641&rssId=&item=http%3a%2f%2fwww.svd.se%2fnyheter%2finrikes%2f%3fservice%3dmobile%26amp%3barticleId%3d3479102

Hur Ukrainakrisen kan dra US in i ett krig

http://edition.cnn.com/2014/04/18/opinion/allison-ukraine-civil-war/index.html?hpt=hp_c1

Den nordiska dimensionen av Krimkrisen – rysk subversion på den norra spelplanen

http://jagarchefen.blogspot.se/2014/04/i-krimkrisens-skugga-del-2-den-nordiska.html?m=1

Carl Bildt om Ukraina och vad som krävs utöver sanktioner

http://carlbildt.wordpress.com/2014/04/29/till-snorre-sturlasons-reykholt/

Om ryska irreguljära aktiviteter i Ukraina – det historiska arvet från inbördeskriget 1917-1923.

http://mobil.aftonbladet.se/a/www/18810270

Om motåtgärder

http://www.usnews.com/news/articles/2014/05/01/sources-nato-countries-planning-communications-mission-in-ukraine

Ryskt spionage och subversion i Ungern

http://20committee.com/2014/05/02/rising-russian-intelligence-activity-in-hungary/

The unknowing led by the unwilling

http://csans.eu/2014/05/19/csans-analysis-ukraine-we-the-unknowing-led-by-the-unwilling/

Ryska kränkningar

http://svenska.yle.fi/artikel/2014/05/21/ryska-plan-krankte-luftrum-utanfor-borga

Odenberg talar klarspråk i försvarsfrågan

http://magasinetneo.se/artiklar/de-later-som-bagdad-bob/

Putin beordrar beredskap

Klicka här om du vill läsa hela artikeln: http://mobil.aftonbladet.se/a/www/19094753

Avtal EU och Ukraina – Putins reaktion

http://mobil.aftonbladet.se/a/www/19129134

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Defence- and Securitypolicy, Management. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Putin – har uppnått sina mål genom att agera som en adaptivitetens mästare

 1. Magnus Redin skriver:

  Sverige måste intensifiera klimatpolitiken! Vi skulle kunna förse våra blåljusmyndigheter och mer därtill med klimatneutral diesel av förgasad skog och elektrolyserat vatten. Vi skulle kunna fördubbla vindkraften. Vi skulle kunna dubbla järnvägsnätets kapacitet. Vi skulle kunna bygga flera nya kärnreaktorer. Vi skulle kunna dubbla elkablarna till Danmark, Tyskland och Polen. Vi skulle kunna förlänga den nya Gotlandskabeln till Lettland. Osv, osv. Dessutom tjänar vi pengar när dessa långsiktiga infrastrukturinvesteringar producerar nytta. Svensk el kommer med mycket snällare politiska förbehåll än Rysk gas!

 2. anders skriver:

  Magnus. Det framstår som ganska överdrivet, det du skriver.
  Vindkraften är subventionerad med minst 16 öre/kWh, och ”miljödiesel” kostar mer, drar mer liter per mil, sliter på motorer (mer utbyte av fordon vilket är negativt), och tar upp resurser som kunde användas till bättre saker.
  Kan vi inte helt enkelt ta bort alla subventioner och se vad som fungerar rent miljömässigt och tekniskt?

  • Magnus Redin skriver:

   Jag tog i för att få en tydlig poäng men allt jag skrev är genomförbart även om exakta fördubblingar knappast är det mest ekonomiska. Syntetiserad diesel är f.ö. det bästa bränsle man kan köra på, sådan diesel som dock är syntetiserad av naturgas används i gruvor och tunnelbyggen där man vill ha så oskadliga avgaser som möjligt och motorerna mår bra. Biodiesel som RME har sämre tekniska egensakper och just RME är ofta slöseri med en av de bästa matoljor som finns.

   Då klimatpolitik och säkerhetspolitik samverkar kan det motivera subventioner. Jag har hellre säg 2 % BNP försvar och 2 % produktiv klimatpolitik än 3 eller 4 % försvar.

 3. Johan Olsson skriver:

  Ja, det är ett mästerstycke som ryssarna verkställt i Ukraina. Är dock lite tveksam till om det tidigare fanns kunskap tillgänglig att hantera denna typ av angrepp. I Försvaret undanröjde man då alltid den juridiska aspekten genom att deklarera att landet befann sig i krig. Någon gråzon att hantera var det extremt sällan man stötte på. Det skulle var intressant med en diskussion om hur man, nu när man till och med ”fått facit”, försvarar sig mot detta, eller allra minst, vad skulle Ukraina gjort.
  Vi får inte glömma att det i fonden bakom specialförbanden i princip fanns en ”front” på krigsfot.

  Utbildningen av våra högre officerare går numera till 100% ut på att agera i internationella insatser, utan hot om att konfronteras med hela den operativa bredden av konventionella stridskrafter organiserade i brigad och tom divisionsförband. Hotbilden som de övas mot utgörs av lätt beväpnade grupperingar motsvarande talibaner eller Hells Angels. Luftherravälde sköts av någon annan. Vi har lång väg att vandra för att bli fäiga att hantera en motsvarande operation utförd mot Sverige, anpassad till de förutsättningar som råder här. Vi har ju t ex inte särskilt många proryssar här.

  En ska är klar, det duger inte med övningar där 100-tals officerare sitter i en hall och glor på datorer och oroar sig över mediamomentet när de skall intervjuas av en journalist.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s