Nästa gång är det kanske din otur att prövas som häxan i sjön

Vinterkväll utan snö och allt är svart bortom det ljus som fönstren och gatulampornas svaga sken skänker. I televisionsapparaten skymtar Ronja Rövardotter. En tid när rätten togs egenmäktigt. En tid när den starke utövade makten godtyckligt. Med ett lillfingers utpekande kunde en människa förlora lem och liv enbart för att denne upplevdes som annorlunda eller besvärlig. Tankarna far.

Den exempellösa stämplingen av min gode vän socialdemokraten, socialliberalen, humanisten och idélaboratören Johan Westerholm ger en bitter eftersmak. Detta trots chefredaktören Jan Helins raka förbehållslösa ursäkt till Johan. En ursäkt som naturligtvis är det minsta vi ska förvänta oss efter det grova påhoppet där Johans blogg utmålades som en hatblogg. Ursäkten är accepterad av Johan och saken är därmed utagerad. Men den bittra eftersmaken kvarstår. Den omfattande kretsen av vänner runtom Johan utgör ett starkt socialt nätverk. Ett nätverk med personer vars instinkt är att rättframt agera motvalls mot brännmärkning, drev och enkla s.k. sanningar.

Men för den som saknar en sådan uppslutning, vad händer då? Hur många står där ensamma när de brännmärks likt gamla tiders drev, de grymma häxprocesserna där beviset på oskuld fastställdes genom att den brännmärkte prövades i sjön. Den som flöt var häxa och skulle därmed dömas till döden och den som sjönk, ja den var ju oskyldig och fick ett bättre liv genom döden. Vad som än hände så var alltså vederbörande förlorad.

Då liksom nu avgörs din oskuld genom att du har ett nätverk som kan försvara dig. Ett nätverk som inte utelämnar dig. Människor som vet vad du går för och är beredda att ta striden för dig. Om du inte har detta stöd som ger dig såväl ett andrum som en talrymd då är du förmodligen förlorad i dagens häxprocess, i dagens dränkning och kvävning av människan, av individen, av idéer och yttringar.

Är det någon som tror att vem som helst oskyldig hade fått en rak ursäkt och rättelse i dag!? Hoppas kan vi, men jag tvivlar. Striden för det fria ordet är vår gemensamma. Vi har alla en skyldighet att vaka över att den självutnämnda makten inte tar sig friheten att rannsaka våra medmänniskor i högljudda brännmärkande skådeprocesser. Kom ihåg att nästa gång kan det vara din otur.

Läs mer:

Maharadjas av Johan Westerholm

http://mitt-i-steget.blogspot.se/2013/12/maharadjas-kycklingkorv.html?m=1

Generositetsprincipen

http://fridholm.net/2013/12/14/ogenerositetsprincipen/

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Democracy and Human Rights, Participation and influence, Preventing and Countering Violent Extremism, Social Unrest/Disorder. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s