När Mitt i steget kallas hatblogg ja då är allt och inget hat

Bottenlöst dumt och nu är nog tyvärr dammluckorna helt öppna! När socialliberalen och bloggaren Johan Westerholms blogg Mitt i steget pekas ut av Aftonbladet som hatblogg, då är varken ordet hat eller rasist värt något alls längre.

Johan är sedan länge en av våra mest framgångsrika bloggare. Några av orsakerna är att Johan håller en saklig ton, fyller sina inlägg med rak fakta i en mängd vitala ämnen och därtill uppmuntrar till en dialog som innehåller en intellektuell spänst och uppmuntrar till lärande och nyfikenhet. I en sådan offentlig öppen debatt så blir också de s.k. nättrollen offentligt exponerade och deras åsikter och idéer får inte stå oemotsagda. Det är till skillnad mot gammelmedias stigmatiseringssnömos en metod som vi vet fungerar.

Men den kräver iintellektuell spänst, en tro på människor och en seriös vilja att söka påverka människors fördomar genom samtalet. En vilja att exkludera tankegodset och inkludera människan. Den enkla stämplingsmetodik som gammelmedia, i det här fallet Aftonbladet ägnar sig åt när de pekar ut Johans blogg som en hatblogg vittnar inte bara om total okunskap om hur extremen ska hanteras utan en häpnadsväckande okunskap om vad som är extremt.

Försöken att klistra på epitetet hatbloggare är en tydlig signal om gammelmedias likgiltighet inför vad som händer på vägen mot det enda målet, att synas. En målkåthet som gör att de missar den nisch de borde ägna mer engagemang åt, nämligen den fördjupade intellektuella samhällskritiken av problem, utmaningar och möjligheter oavsett om detta gäller skola, vård, omsorg, rättsväsende, infrastruktur, migration, integration eller försvar.

Utmaningar saknas inte och möjligheterna finns där, men det förutsätter ett offentligt samtal i sak långt bortom kampanj- och mobiliseringsgapande. Offentliga samtal med moderatorer som inte nöjer sig med att peka finger och döma bort åsikter och utesluta människor, utan som går i direkt svaromål med fakta och som därmed tar tag i och guidar samtalet och dess deltagare. En klassisk folkbildningsuppgift och en klassisk folkrörelsemetod fast använd i dagens mediavärld.

Ge Johan en rak ursäkt! Använd detta definierande ögonblick till att öppna upp till ett offentligt hårt modererat kritiskt samtal i svåra samhällsfrågor. Gör om gör rätt.

Läs mer:

Cornucopia

http://cornucopia.cornubot.se/2013/12/bloggranne-kallas-hatblogg-av.html?m=1

Röda berget

http://rodaberget.wordpress.com/2013/12/14/aftonbladet-sket-just-i-det-bla-skapet/

Högbergs tankar

http://hogbergstankar.blogspot.se/2013/12/nu-klev-aftonbladet-over-linjen.html?m=1

Den sjätte mannen

http://nyheter24.se/blogg/6mannen/2013/12/14/hatets-kolportorer/

Michaela Leo

http://michaelaleo.wordpress.com/2013/12/14/fort-men-fel-aftonbladet/

Helena Ericsson Parkstugan

http://parkstugan.wordpress.com/2013/12/14/aftonbladet/

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Democracy and Human Rights, Participation and influence, Preventing and Countering Violent Extremism, Social Unrest/Disorder. Bokmärk permalänken.

En kommentar till När Mitt i steget kallas hatblogg ja då är allt och inget hat

  1. Pingback: Fort, men fel, Aftonbladet. | Michaela Leos blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s