När politiken väljer skydd framför eld och rörelse – konsten att förlora slaget mot extremismen

Dagens opinionssiffror är numera del av en trend. SD fortsätter att dansa lättsam zumba framför övriga partier. En trend som visar på den allvarliga konsekvensen av att välja skydd framför eld och rörelse i politiken!

1. Det duger inte att i egen behaglig tillfredsställelse peka finger och idiotförklara väljare. Varje väljare måste tas på allvar med insikten att den bild denne har av sin omvärld är den bild politiken har att förhålla sig till. Väljare är generellt välutbildade och hyfsat insatta i vardagens problem, självupplevda eller återberättade. Det går inte att huka sig och gömma sig för obehagligheter och jobbiga debatter. Walk-over fungerar inte.

2. När klungan samlas och kraftsamlar till den politiska centern så lämnas flanken öppen. SD är, liksom liknande partier i övriga Europa mästare på att ta greppet om flanken. Där finner de en stor grupp väljare som inte enbart kan karaktäriseras av att de skulle vara rasister eller främlingsfientliga. Det är att göra det alldeles för enkelt. Det är en feel-goodanalys som visserligen ger inre tillfredsställelse för den som gör den, men i grund och botten bygger den på en likadan förenklad människosyn, vi och dom. Vi som är de goda och de som är de onda.

3. Ett framgångsrikt sätt att möta och minimera dessa krafter är att möta upp med fakta, inte tillrättalagd puréfakta utan istället klar tydlig fakta och sedan med utgångspunkt i värderingar argumentera utifrån denna fakta. I det långa loppet väcker det respekt och inger förtroende.

Det är bra för vår demokrati och det är ett sådant förhållningssätt som gör att dagens partier kan uppfattas som relevanta i dag och om tio år. Det är partier som har respekt för och tar tag i människors bekymmer. Det är partier som omsätter sina värderingar till handling genom vetenskap. Det är avgörande för vår demokrati. Det kallas för respekt för människan och väljaren.

Politik är en strid om makten. Makten att reformera. Ingen vinner en strid i skydd. Rörelse och eld är fortfarande nyckeln till reformer. Det vet de som tog kampen för jämställdhet, det vet de som tog kampen för arbetsrätt och arbetsmiljö, det vet de som tog kampen för anständig vård och omsorg. Vårt samhälle är inte färdigbyggt, utan det kräver fortfarande och i dag kanske i ännu större utsträckning än tidigare fortsatt daglig strid. Även i de svåraste frågorna som utmaningar och möjligheter i invandrings- och flyktingpolitik, insatser för barn och vuxna med särskilda förutsättningar och behov, en effektivare polis etc. Det duger inte att ducka. Vi måste helt enkelt ta tillbaka den terräng av inflytande som dessa och liknande rörelser har mutat in.

Jag har skrivit flera blogglinjer i ämnet tidigare bl.a. om erfarenheterna från Ungern. Men också om hur extremismen fungerar sett ur ett systemperspektiv och hur den gynnas av att bli lämnad ifred med sitt narrativ och sitt strategiska inflytande.

Läs mer:

Att lära av Ungern

https://brixski.wordpress.com/2013/07/25/vi-kan-lara-den-bittra-laxan-ungern-vi-kan-kliva-framom-hatet-och-radslan/

Att förstå extremismens adaptivitet och strävan att nå strategiskt inflytande

https://brixski.wordpress.com/2013/04/19/extremism-and-strategic-influence-understanding-adaptivity-in-preventing-and-countering-extremism/

och senare följer även Wolodarski upp på temat pllitikens tomrum och dess konsekvenser

http://www.dn.se/ledare/signerat/peter-wolodarski-forandra-er-eller-do-sa-reinfeldt/

Även Martin Moberg återkommer i ämnet

http://martinmobergsblogg.blogspot.se/2013/09/symptomen-av-radande-politisk-strategi.html?m=1

Johan Westerholm om att det krävs mer än en latte-utsikt för att skriva om den flank som växer sig allt starkare bortom tullarna.

http://mitt-i-steget.blogspot.se/2013/10/med-en-latte-on-go.html?m=1

Om att inte upprepa vår europeiska historia i Grekland

http://mobil.svd.se/c.jsp;jsessionid=59207956274E1B3C3F1B43F931E6C0A0.aldo4?cid=25967251&rssId=&item=http%3a%2f%2fwww.svd.se%2f%3fservice%3dmobile%26amp%3barticleId%3d8658542%26amp%3bnew%3dtrue

Om att göda extremismen

http://erixon.com/blogg/2013/10/europas-elit-goder-missnoje/

Om debattklimat och samtal i sak

http://debatt.svt.se/2013/11/08/min-bild-av-sverige-har-raserats/

Det som skrämmer mest

http://mitt-i-steget.blogspot.se/2013/12/det-som-skrammer-mig-mest.html?m=1

Fryshuset om hur vi bäst bemöter extremism

http://www.dagenssamhalle.se/debatt/fryshusets-vd-demonstrationen-mot-nazisterna-var-felriktad-7283

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Democracy and Human Rights, Participation and influence, Preventing and Countering Violent Extremism. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s