Vem tar striden för var och ens rätt att göra sin livsresa?

”For to be free is not merely to cast off ones chains, but to live in a way that respects and enhances the freedom of others”. Nelson Mandela

Det var bara för några år sedan som jag insåg att min mor hade slutat täcka sitt hår vid högmässan i kyrkan. Jag hade inte ens tänkt på att hon täckte håret därför att för mig betydde det absolut ingenting. Scarfen hade bara funnits där och jag reflekterande först långt senare över det och när vi talade om det så visade det sig att det var en av omgivningen given tyst förväntan. Tills nyligen var det en självklar kulturell tradition som särskilt förfäktades där jag växte upp. Visserligen en liten, men ändock en av många traditioner som bara fanns där att efterleva även för en stark självständig och rejält uppkäftig människa som mor. Min mor tog strider med de flesta även i en rural konservativ miljö.

I dag påminns jag åter om traditioners betydelse och hur lite dessa egentligen har med religionen att göra, men hur väl förespråkarna av inskränkande traditioner, betvingande strukturer och social kontroll i symbios med rädsla för självständiga individer tar till sig såväl religion och politik som avhumaniserande skällsord för att fördöma individers frihet och vilja att göra sina egna livsresor. Förr fanns dessa krafter framförallt i den djupblåa värdekonservatismen. I dag har de av någon märklig anledning lierat sig även med delar av en förment vänster, eller rättare sagt delar av denna som kallar sig vänster.

Är de vänster i betydelsen av att vilja befria individen från ingjutna förtryckande traditioner? Är de vänster i betydelsen av att vilja ge alla människor möjligheten att få välja sin livsresa? När de väljer att avvisa progressiva feministiska muslimer med demoniserande begrepp som islamofober, rasister etc då är de inte i närheten av den frihetslängtande vänster som deltog i och drev på ritandet, gjutandet och snickrandet av det land med alla de friheter och möjligheter som vi lever i i dag och där flertalet – men långt ifrån alla – av oss har goda möjligheter att utforma vår livsresa. Varför ska flertalet av oss ha dessa möjligheter, men inte alla?

Det är striden för allas mänskliga rättigheter som bl.a. progressiva feminister med muslimsk, kristen, judisk, icke-konfessionell etc identitet tar. Det är de som en frihetssökande vänster rimligtvis borde stödja. Deras längtan bär med sig en enorm obändig kraft om allas rätt att få göra sin livsresa. Det borde vi värna.

Läs mer:

http://debatt.svt.se/2013/11/08/min-bild-av-sverige-har-raserats/

http://www.etc.se/kronika/buskisdebatt-om-fascism

http://www.newsmill.se/artikel/2013/04/28/utg-r-vi-progressiva-feministiska-muslimer-ett-hot-mot-vem-och-vilka-i-s-fall

http://www.newsmill.se/artikel/2013/05/27/flatheten-har-skyddat-extremisterna

http://www.newsmill.se/node/42058

http://m.expressen.se/ledare/johannes-forssberg/en-sjuk-ideologi/?partner=www

http://mitt-i-steget.blogspot.se/2013/06/garden-mot-ismerna.html?m=1

http://mobil.svd.se/c.jsp;jsessionid=1E1DBAEB66D88FF84C201CD1DC3B685B.rocco4?cid=25967591&rssId=&item=http%3a%2f%2fwww.svd.se%2f%3fservice%3dmobile%26amp%3barticleId%3d8288078%26amp%3bnew%3dtrue

http://www.independent.co.uk/voices/comment/why-is-the-left-so-blinkered-to-islamic-extremism-8679265.html

http://touch.metro.se/kolumner/lisa-magnusson-kvinnan-i-sloja-maste-inkluderas/EVHmht!XcfPye83QWuC2/

Svensk-somalier om hur vi kan förebygga och motverka extremism

http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/samhalle/article17817888.ab

Vems rätt?

http://www.dn.se/debatt/att-vagra-ta-kvinnor-i-hand-maste-fa-konsekvenser/

Dilsa om hur debatten om rasism förs

http://mobil.dn.se/nyheter/nyheter-hem/dilsa-demirbag-sten-jag-blir-illa-berord-av-hur-debatten-fors/?brs=d

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Democracy and Human Rights. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s