Mursi och brödraskapet igår, i dag och i morgon!

Gen Al-Sisi meddelar i kväll att den egyptiska militären blockerar president Mursi och låter ordf i författningsdomstolen El Beheiry ta över som president under en övergångstid.

Många känner förstås en omedelbar lättnad. Detta i synnerhet mot bakgrund av den oförmåga att regera som Mursi uppvisat under en längre tid. Ett definierande ögonblick och strategiskt felsteg var när Mursi vägrade skapa hållbara kompromisser i författningsfrågan.
Där beseglades förmodligen den nära framtiden.

Är då lättnad den mest framträdande känsla som vi bör känna nu? Ja det är väl rimligt. Men vad säger då förnuftet!? Jo att situationen är komplex och sammansatt.

Låt oss börja med att konstatera att Mursi är den första folkvalda presidenten i Egypten. Det hade följdriktigt varit synnerligen intressant att se Mursi besegrad i ett framtida allmänt fritt val. Ett val där folket hade sagt sitt vid valurnorna. Det hade varit klargörande tydligt i all sin nakenhet vad gäller obefintlig leverans till de enskilda medborgarna. Istället kan nu myter och narratives om Muslimska Brödraskapet (MB) börja flöda fritt i islamistiska kretsar och med alla möjliga versioner med udden västerut. Men det är förstås en kylig betraktelse gjord här på avstånd långt från krisen i Egypten.

I närtid är det intressant att se hur de avser att möta armén.Tärningen är kastad. Armén har nu att genomdriva ordning och säkerhet. El Beheiry tillsammans med samverkanspartners har en mycket svår uppgift. Demonstrationerna har ju handlat om en kompott av krav på frihet, rättvisa, jobb, utbildning och ekonomiska framsteg. Svåra uppgifter. Vi går nu från komplext till komplicerat. I sämsta fall kan MB nu såväl sprida myten och narrativen som rekonstruera inför kommande val. När tärningen nu är kastad behöver förbättringarna komma fort och de måste synas och kännas hos breda folklager senast något år innan nästa ordinarie val (bortom nyvalet).

Jag är genuint orolig över att MB kommer tillbaka starkare och smartare om fem-sex år. Notera hur Mursi ikväll löpande kör kommunikeer från presidentkansliet där han kraftfullt uppmanar sina anhängare att avstå från våld. Gott. Men det handlar nog inte enbart om en stark osjälvisk omsorg om anhängarnas väl och ve. De kan i dag inte vinna någon fördel med våld. Anhängarna behövs för kommande framtida mobilisering. MB är inte alls uträknade. Tyvärr delvis beroende på att de nu återigen i sin retorik kan hävda att omvärlden i sin iver att förtrycka muslimer och förnedra islam inte ens respekterar resultatet av en tydlig valseger. Nästa argument är att militären, sekulära företrädare, besuttna korrumperade krafter samt väst medvetet saboterade deras möjligheter att regera.

Vi vet ju att de föll på eget grepp, men hur långt kommer minnet att sträcka sig för den vanliga egyptiern om fem-sex år om framstegen har uteblivit? MB är experter på maskerade politiska operationer, lågmäld propaganda, lokala initiativ som ger resultat direkt för potentiella väljare och sympatisörer. MB:s signum är uthållighet och adaptivitet. De använde inte denna förmåga i utövandet av regeringsmakten. Det misstaget lär de inte göra om.

Läs mer:

http://mobil.svd.se/c.jsp;jsessionid=902EA6A76F31C04525B6792D61854DA7.sonny4?cid=25967591&rssId=&item=http%3a%2f%2fwww.svd.se%2f%3fservice%3dmobile%26amp%3barticleId%3d8323522%26amp%3bnew%3dtrue

http://m.washingtonpost.com/world/egypts-morsi-defiant-under-pressure-as-deadline-looms/2013/07/03/28fda81c-e39d-11e2-80eb-3145e2994a55_story.html

http://douthat.blogs.nytimes.com/2013/07/03/egypt-and-islamic-democracy/

http://mobil.aftonbladet.se/a/www/17064835

https://www.facebook.com/Egypt.Independent

http://mobil.svd.se/8317932.ece

http://www.dn.se/?brs=m

http://mobil.svd.se/8331386.ece

Konsekvenser av ett förbud av Brödraskapet

http://mitt-i-steget.blogspot.se/2013/08/extremism-pa-makro-och-mikroniva.html?m=1

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Participation and influence, Social Unrest/Disorder. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Mursi och brödraskapet igår, i dag och i morgon!

 1. andersmoberg676 skriver:

  Har tweetat din text, Brix. Bra analys.

  • brixski skriver:

   Hej Anders! Stort tack. Angeläget och inspirerande ämne. /Brix

   Ps mycket givande samtal som ni hade i dag på fb angående endast vita i Almedalen. Du och Roger Åhlen lärde mig en hel del intressant fakta.

   Skickat från min iPhone

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s