När förtryckets offer reduceras till ”…några enstaka företeelser”!

Är sedan länge övertygad om att vi behöver en betydligt förbättrad historieundervisning i vår skola. I dag har jag ännu en gång stärkts i denna min uppfattning efter att en svensk riksdagsledamot beskrivit den sovjetiska statens förtryck, övergrepp och massmord i termer som ”att välja ut några enstaka företeelser…”!

Vi bör ständigt påminna varandra om att medveten förnekelse, nonchalans, ignorans och förtryckarrelativism skall mötas med fakta och vetenskap samt vår gemensamma tro på demokrati och mänskliga rättigheter.

Vi må för våra barns skull föra vidare kunskapen om och erfarenheterna från bl.a. Sovjetstatens ofattbart grymma förtryck av såväl den egna befolkningen som befolkningarna i de länder i Öst- och Centraleuropa som hamnade inom den sovjetiska maktsfären efter andra världskriget. Enbart i Ryssland – som är det land som drabbades allra värst av kommunismen – beräknas tiotals miljoner människor ha dött av de grymma massdeportationerna, de summariska avrättningarna och den vidriga holodomor. De angränsande Central- och Östeuropeiska länderna gick ett liknande öde till mötes efter andra världskriget. I Ungern tillfogade diktatorn Rákosis ett enormt lidande för det ungerska folket. Enbart under åren 1950-53 åtalades över 1,3 miljoner människor för olika fingerade brott mot staten/partiet, varav hälften dömdes till fängelse. Över 50 000 arresterades på falska anklagelser, och utan rättslig prövning. I summariska avrättningar mördades 2350 människor. Många sönderslagna förnedrade och krossade människor ruttnade bort i sina celler. Den ungerska säkerhetspolisen ÁVO drev tre koncentrationsläger med 40 000 fångar. Av 850 000 medlemmar av kommunistpartiet blev hälften satta i fängelse, arbetsläger, avrättade eller tvingade i exil enligt principen revolutionen äter de sina. Socialdemokrater, liberaler, bondeförbundare, konservativa, ja ingen åtskillnad gjordes. Var du inte helhjärtat med så var du per automatik emot. Du, din familj och din släkt fick bära konsekvensen.
En familj av tre drabbades av terrorn, och ofta fängslades hela familjer, ända ned till minsta barn.

Såväl Ryssland som de Central- och Östeuropeiska staterna bär än idag de demografiska, sociala, institutionella och ekonomiska konsekvenser som kommunismen medförde. Ryssland, Ungern, etc alla bär de på de svåra sviterna. Sviter som vi aldrig kan föreställa oss fullt ut, men som vi ändå bör försöka bära med oss när vi kritiserar dessa unga demokratier med alla deras anomalier och brister, t.ex. vad gäller problem med de mänskliga rättigheterna. Deras arv är tungt och svårt och deras medborgare behöver allt vårt konkreta stöd och framförallt vår inkludering.

Det är djupt upprörande, skamligt och tragiskt att kommunismens offer reduceras till ””…några enstaka företeelser…”! Men det är samtidigt följdriktigt med den kommunistiska praktiken.

Läs mer:

Riksdagsledamotens uttalande

http://m.expressen.se/debatt/varfor-skuldbelagga-kommunismen-bjorklund/?partner=www

Om att vara barn i Gulag

http://mobil.svd.se/c.jsp?cid=25967251&rssId=&item=http%3a%2f%2fwww.svd.se%2f%3fservice%3dmobile%26amp%3barticleId%3d8228380%26amp%3bnew%3dtrue

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Democracy and Human Rights. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till När förtryckets offer reduceras till ”…några enstaka företeelser”!

 1. Fundering skriver:

  Ur en viss vinkel och i ett visst ljus har Dinamarca en poäng. Man kan inte enbart belysa den ena sidans missgärningar och mörka den andra, historieskrivningen ska vara helhetsbelyst. Men det blir lite uppenbart varför hon tycker att kritiken mot den egna ideologin är jobbig. Förtryck är förtryck oavsett ursprungsideologi och endast kunskap väcker medvetande om det. Men en ideologi som förespråkar revolutionärt våld som ett naturligt verktyg för att uppnå målet är mer benägen att förtrycka. Så det är ingen slump att Nazismen och kommunismen gjorde som de gjorde. Nu tänkte jag säga att det vore svårt att se (S) bygga koncentrationsläger, men så kom jag att tänka på tvångssteriliseringarna som pågick in på 70-talet…

  Är vi för endimensionella i vårt seende? Om X-ismen är enbart ond och bekämpas av Y-ismen så måste Y-ismen vara enbart god? Eller finns det en gråskala där man tvingas inse att inget är perfekt och man ibland tvingas ta ställning till bättre eller sämre? Eller att Y-ismen är precis lika djävlig som X-ismen, men känner sig sugen på att ta makten. Som exempel, DDR ändrades föga efter andra världskriget, strukturen var redan där. Fan, de behöll till och med uniformerna.

 2. andersmoberg676 skriver:

  Instämmer med ovanstående kommentar. Jag har själv skrivit om detta på min blogg Swedish heart and soul som på ett halvår lockat läsare i 72 länder över hela jordklotet. I februari i år skrev jag t.ex. texten ”The danger with totalitarian ideologies irrespective of colour” där jag beskrev och jämförde likheterna och illgärningarna inom Fascism, nazism, kommunism och islamism. Ni finner den på http://www.andersmoberg676.wordpress.com

 3. Candide skriver:

  Bra intentioner men det känns allt för sossemässigt att detaljstyra över läroplanen. Idealet vare att öppna upp så att barnen utifrån egna intressen skaffa sig kunskaper. Jo, det fungerar faktiskt om det görs på rätt sätt. John Taylor Gatto har gjort en del enastående arbeten i ämnet.

  Skolans huvuduppgift är ju att lära ut hur man lär sig själv. Allt annat är korvstoppning och indoktrinering – fast det kanske är det som egentligen eftersträvas på vissa håll?

 4. Lats skriver:

  Men vi läser ju om det vänsterpartisten kräver om. Men vi ignorerar kommunismens offer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s