Tar vi bort rädslan för makten så finns inte makten kvar!

I dag är det åttio år sedan nazisterna i sin brutala enfald försökte bränna bort yttrandefriheten, det skrivna fria ordet och människans vilja att för generationer dokumentera och återberätta vår historia. De böcker som ansågs ”strida mot den tyska andan” var bl.a. författade av Heinrich Mann, Erich Maria Remarque, Karl Marx, Heinrich Heine, Ernst Bloch, Kurt Tucholsky, Sigmund Freud, Thomas Mann, Bertolt Brecht, Albert Einstein, Alfred Döblin, Franz Werfel, Stefan Zweig och Erich Kästner. Även internationella författare som Romain Rolland, Upton Sinclair, Boris Pasternak och H G Wells fick se sina verk brinna. En akt av hat byggd på rädsla och enfald. Brecht beskriver det omöjliga och det enfaldiga i att försöka besegra det fria ordet!

”När regimen befallde att böcker med skadlig kunskap skulle brännas offentligt, och från alla håll oxar tvingades att dra kärror med böcker till bålen, upptäckte en förjagad diktare, en av de bättre, när han studerade listan av brända, förskräckt, att hans böcker hade glömts. Han ilade till skrivbordet, vredesbevingad, och skrev ett brev till makthavarna. Bränn mig! Skrev han med flygande penna, bränn mig! Gör mig inte detta! Lämna mig inte åt sidan! Har inte jag alltid berättat sanningen i mina böcker? Och nu blir jag behandlad som en lögnare av er! Jag befaller er: Bränn mig!”

När Heinrich Heine för över tvåhundra år sedan skrev att ”där man bränner böcker bränner man till slut även människor”, så visste han föga hur kusligt rätt han skulle fåi dess obegripliga utbredning och precision mot såväl individer som hela folk. Denna enfaldiga brutala vilja att bränna bort såväl människan som den skriftliga existensen av människans idéer. Denna desperata önskan och dessa fruktlösa försök att skrämma människan till underkastelse.

Men så länge vi inte ger upp mot makten har vi inte förlorat! I From Dictatorship to Democracy beskriver professor Gene Sharp hur de förtryckta kan frigöra sig själva! Sharps tankar och riktlinjer har fått genomslag i Serbien, Georgien, Ukraina, Iran, Kirgizistan och flera andra länder. Senast använde aktivister i Egypten Sharps metoder när president Mubarak 2011 störtades. Sharps budskap är att om du tar bort rädslan för makten, så finns inte makten kvar.

Läs mer om Sharps 198 metoder!

http://www.aeinstein.org/organizations103a.html

För att närmare få en inblick i hur makten och ondskan verkar för att uppluckra moral, etik och anständighet, läs:

1. KL Auschwitz seen by the SS, autentiska dokument skrivna av SS-personal och redovisade vid Nürnbergrättegångarna. Publicerade av Panstwowe Museum 1978.

2. En tysk mans historia. Haffner

3. De välvilliga. Littel

4. Vårt förakt för svaghet. Ofstad

http://mobil.svd.se/8331050.ece

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Democracy and Human Rights. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s