Gemensamt kan vi göra individen, företagen och samhället till vinnare

Jag gillar och prioriterar starkt samverkan och samförstånd utan att bortse från konfliktens nödvändighet och kritiska betydelse för vår utveckling.

Min gode vän Lars Bryntesson är en erkänt kompetent ledande och framsynt företrädare för social ekonomi och det civila samhället. Lars brukar särskilt framhålla betydelse av att stärka vår gemensamma innovationskraft genom att på allvar inkludera och stärka människors egna resurser, möjligheter och vilja att växa. Lars brukar framhålla att:
1. Vi behöver fokusera på förändringstrygghet.
2. Trygghet ligger inte i det jobb du har, utan i det jobb du kan få.

I dag argumenterar även professor Allan Malm för hur vi tillsammans kan utveckla våra gemensamma intresse: ”Den stora möjligheten ligger i att engagera hela företagets innovationskraft i samhälls­frågorna, det vill säga att stimulera företagen att söka nya affärsmöjligheter på områden där man kan bidra till att lösa problem i samhället samtidigt som man tjänar pengar…

Som en reaktion på Wall Street-kapitalismen har en grupp företagsledare i USA samlats kring vad som kallas conscious capitalism, på svenska närmast ”Kapitalism med samvete”. I gruppen ingår detaljhandelskedjor som Whole Foods och flygbolag som South West. Konceptet bygger på att företag måste bidra till samhället genom att ha ett högre syfte än att bara tjäna pengar till aktieägarna.

Harvardprofessorn Michael Porter har tagit resonemanget ett steg vidare genom att tala om att företag kan skapa ”gemensamt värde” – genom att fokusera på affärsmöjligheter som också bidrar till att lösa samhällsproblem.”

Vi har under många år retarderat i synen på gemenskaper och förmågan att tillsammans göra såväl individen, företagen och samhället till vinnare, särskilt i den globaliserade värld som vi alla har att möta. Ska vi klara oss så må vi se fler kluster av samverkan. Vår potential är oändlig. De vi har att möta i dag och framgent verkar i många avseenden i just helheter och med såväl flexibilitet och oväntat uppträdande som uppfinningsrikedom och gemensamma kraftcentrerade resurser. Innovationskraft är bl.a. förmågan att identifiera, stärka, samordna och använda hela systemets alla plattformar och förmågor.

http://www.dn.se/debatt/foretagen-maste-fa-en-ny-roll-i-samhallet

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Management. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s