Svaren bär vi inom oss!

Svaren bär vi inom oss!

När vi prövar att finna metoder för att förebygga och motverka våldsam extremism så är kampen om det strategiska inflytandet avgörande. Kritiskt tänkande genom filosofiska reflektioner är en kraftfull metod då den är inriktad på att ställa frågor, snarare än på att formulera svar. Frågor som stimulerar till egna tankar, egna frågor coh kanske egna svar.

Tulsa Jansson resonerar i sin bok Du har svaren – filosofi till vardags om kritiska frågor som ”hur jag bör leva, vilket är en moralisk fråga, och hur vi bör leva tillsammans, vilket är en politisk fråga, är båda centrala för varje människas liv. Att tänka kritiskt och kreativt är en grundförutsättning för ett autentiskt, medvetet liv och för ett modernt, demokratiskt samhälle.”

Filosofi är ett sätt möta våldsam extremism genom att rusta barn, ungdomar och vuxna med verktyg som gör att var och en kan ifrågasätta hat och våld utifrån en personlig moralisk etisk övervägande. Det borde vara standard i all utbildning. Ju tidigare desto bättre.

http://mobil.svd.se/c.jsp;jsessionid=D500B82BF51C775AE6D43ACEBB618590.aldo4?cid=25968641&rssId=&item=http%3a%2f%2fwww.svd.se%2f%3fservice%3dmobile%26amp%3barticleId%3d7500250%26amp%3bnew%3dtrue

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Preventing and Countering Violent Extremism. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s