Från en tysk till en rysk läxa!

Från en tysk till en rysk läxa!

Tre högre officerare anländer till ett sommarvarmt Oslo. Deras närvaro och deras uppgift är kvalificerat hemlig och de reser strikt inkognito under täcknamnen Textilkaufman, diplomkaufman och Ingenieur. Det är tyska officerare med stridserfarenhet från Nordkalotten som nu ska möta norska kollegor samt den svenske officeren Löwenhielm. Året är 1949 och det är fyra år efter andra världskrigets slut. Avsikten är att använda de tyska krigserfarenheterna av avvärjningsstriderna mot Sovjet på nordkalotten okt-1944-maj 1945, till att utreda olika försvarsmöjligheter i händelse av ett sovjetiskt angrepp på Skandinavien. Av Löwenhielms rapport till den svenska militära underrättelsetjänsten framgår två slutsatser;

– försvaret av Norge och Sverige är samma sak och

– Skandinavien kan inte försvaras utan att Sverige överger sin neutralitet.

Avsnittet i rapporten kallas ”Att lära sig en tysk läxa”.

Ett år tidigare hade den förre brittiske premiärministern Churchill i hårda ordalag till den norske utrikesministern Lange sagt ”åt fanderns med Sverige”, apropå frågan om ett norskt svenskt försvarssamarbete.

I dag vet vi hur nära samarbetet efterhand utformades såväl med Nato som framförallt Natolandet Norge. Trondheimleden och Lyngen-Kalixlinjen var synbara bevis på detta och de fem iordningställande- och samordningsplanerna var de osynliga hemliga bevisen. Däremellen skedde ett omfattande underrättelseutbyte och en gedigen övningssamverkan.

Då var Sovjetunionen det reella hotet som gjorde att vår incidentberedskap bl.a. materialiserade sig i att svenska flygförare året runt i pass satt stridsberedda i respektive stridsflyg i syfte att omedelbart kunna bli del i en kraftsamling av attackflyg mot en fiendes aggression. Den mest slagkraftiga eskadern (E1) var direkt underställd ÖB, i syfte för att kunna kraftsamla attackflyget i olika riktningar. E1 kom sedermera att avvecklas år 1995. Efterhand har sedan incidentberedskapen sänkts till cirka 60 timmar i veckan och med huvudsaklig verksamhet dagtid. Det är vår nuvarande förmåga att möta främmande flygföretag.

Vårt stridsflyg är en avgörande plattform för vårt försvarssystems förmåga. Frågan i dag är om den används optimalt för sin uppgift och framförallt vad denna uppgift egentligen innefattar!? En annan fråga är förstås också om vi i realiteten har en smart samverkan med Nato vad gäller bevakningen av luftrummet över Östersjön!? Den danska jaktens uppenbarelse och den svenska jaktens frånvaro under påsken var såväl fysisk som andlig till sin betydelse. Det skandinaviska sammanhang som beskrevs år 1949 är förstås i alla högsta grad fortsatt aktuellt och direkt avgörande för vår försvarsplanering. Vi har nu en rysk läxa att lära!

Läs mer:

Försvarsbesluten

https://www.google.se/amp/s/brixski.wordpress.com/2014/01/10/forsvarsbeslut-att-agera-eller-reagera-i-forsvarspolitiken/amp/

Politiska positioner i dagsläget

http://m.expressen.se/nyheter_-_forsvaret—en-fraga-dar-alla-gar-till-anfall_-_/r

Professor Agrell om rysk signalspaning

http://mobil.svd.se/8122944.ece

och en utifrån reflektion

http://www.acus.org/natosource/part-time-national-defense-good-enough-europe

Oron över att försvarssekretessen bryts! Snarare ett allvarligt tecken på uppgivenhet, illusionslöshet och ett ömsesidigt förtroendegap. Återkommer i ämnet.

http://mobil.aftonbladet.se/a/www/16676997

Om förändrad rysk militärdoktrin influerad av strategen Alexander Dugin. Fyra principer med betoning på maktprojicering bl.a i Östersjön

http://www.newsmill.se/artikel/2013/04/25/incidentberedskapen-r-inte-huvudproblemet

Om en succesiv förändring i US syn på Europa och Nato. Underförstått ett asiatiskt- och oceanperspektiv som får allt större betydelse för US strategiska prioriteringar.

http://hd.se/ledare/2013/04/27/ett-forandrat-sakerhetslage/

Ryskk mobilisering

http://mobil.dn.se/nyheter/varlden/snabbinsats-ovas-av-ryska-trupper/

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17156327.ab

Om systemsyn

http://mobil.svd.se/c.jsp;jsessionid=0F6EFDA24F1B4BC85963A56E478FFDAD.rocco4?cid=25967591&rssId=&item=http%3a%2f%2fwww.svd.se%2f%3fservice%3dmobile%26amp%3barticleId%3d8419668%26amp%3bnew%3dtrue

Om svenska förberedelser för samverkan med Nato

http://www.svensktidskrift.se/?p=18864

Om Brix Skis Blog

Varje linje är unik och förtjänar att åkas!
Detta inlägg publicerades i Defence- and Securitypolicy. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s